sourze.se
Artikelbild

Enhetlig och realistisk klimatpolitik gör skillnad

"Miljöpartiet är bra på att vilja saker. Men det är så klart skillnad på att vilja saker för den som tar ansvar och för den som inte gör det."

Maria Wetterstrand kallar regeringens klimatpolitik för ynklig. Ha, säger vi. Tvärtom är det ynkligt av Miljöpartiet att fortfarande blunda för att klimatfrågan är ett världsproblem, och det är ynkligt att enbart lägga pengar på dyra klimatnationalistiska åtgärder.

Miljöpartiet är bra på att vilja saker. Men det är så klart skillnad på att vilja saker för den som tar ansvar och för den som inte gör det. Vi och väljarna får aldrig veta vad Miljöpartiets förslag kostar eller vad de får för konsekvenser. Är förslagen ens miljöbra? Bara partinamnet räcker inte som garanti. Varför ska vi inte göra de mest effektiva utsläppsminskningarna? Varför är det finare att spara koldioxid inne i landet?

Maria Wetterstrand framhäver särskilt Sveriges rena energiproduktion. Det är intressant. Vi gillar Sveriges energimix och det är just därför vi vill behålla och utveckla den. Vad Maria Wetterstrand inte berättar är hur deras alternativ ser ut. Hur klaras energibehovet i Miljöpartiets Sverige utan kärnkraft och med vattenkraften utesluten ur elcertifikatssystemet? För det är konkreta Miljöpartistiska förslag. Visioner räcker inte. Vi vill ha svar på hur den alternativa energin ska produceras. Hur ska svenska hushåll och svensk industri snabbt spara bort en fjärdedel av dagens energiförbrukning utan att jobb går förlorade?

Alliansens mål för klimatpolitiken är ambitiöst. Skillnaden mellan regeringen och oppositionen ligger inte i ambitionsnivå, utan i hur vi väljer att se på problemen och vilka lösningar som föreslås. Vi ser klimathotet som globalt och vi kräver internationellt samarbete. Vi tycker att varje satsad skattebetalarkrona ska ge så mycket resultat som möjligt. Då når vi en global utsläppsminskning snabbt och effektivt. Vi står för en energi- och klimatpolitik med långsiktiga regler, vi belönar miljöbra saker och driver konsekventa principer som att förorenaren ska betala.

Maria Wetterstrand och Miljöpartiet måste berätta vad de egna förslagen och åtgärderna kostar och vad de får för konsekvenser. Och sen vill vi veta vad Socialdemokraterna går med på. Och Vänsterpartiet.Följ fortsättningen på klimatdebatten här:

20/3 Sverige har tagit av sig miljöns ledartröja
"Det är oklart varför regeringen vill satsa på att sätta in treglasfönster i Storbritannien, istället för att investera hemma..."
- Anders Ygeman, s Ordförande Miljö- och jordbruksutskottet

17/3 Politik går före prestige
"Jag kan säga att andra politiker har gjort bra saker. Men det kan inte Maria Wetterstrand..."
- Sofia Arkelsten, riksdagsledamot och miljöpolitiskt ansvarig M

16/3 Moderaterna har Miljöpartiet att tacka
"Nu har Moderaterna alltså delvis accepterat den politik de tidigare varit emot. De fortsätter dock hävda att Miljöpartiet och hela miljörörelsen har fel i det som vi nu föreslår..."
- Maria Wetterstrand, språkrör MP

12/3 Det är ynkligt och tragiskt
Regeringens påstående, att dess klimat- och energipolitik, är mest ambitiös i Europa är en ren och skär bluff...
- Maria Wetterstrand, språkrör MP


Om författaren

Författare:
Sofia Arkelsten

Om artikeln

Publicerad: 13 mar 2009 14:55

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: