sourze.se

"Snabba Cash" fast i verkligheten

"Det var bara den enkla, brottsliga banan som gällde. Men egentligen är den inte enkel, i Liams fall ledde den till fängelse. Det är svårt att leva i vårt samhälle om man är helt utan inkomst, samtidigt som man har ett behov av att visa att man är rik."

Jag har lyssnat på Liam Norbergs bok ”insidan” som talboke. Det är författaren själv så läser in, och han gör det bra och intressant.

Jag hade först bestämt mig för att inte läsa någon interjuver med Liam innan jag läste boken, men kunde inte hålla mig. Så jag läste en Metro-intervju och intervjuaren och jag hade gjort samma reflektion - att boken är som en ”Snabba Cash”, fast baserad på verkligheten. I intervjun säger Liam Norberg "På det stora hela är den baserad på verkliga händelser", och jag tänkte att ”har han inte följt debatten om Liza Marklunds böcker?” Antigen är boken sann eller så är det ett hopkok, och då blir det en roman. Så jag blir tvungen att se den här boken som en roman. Inte för att den blir sämre för det, jag är fascinerad av Liams språk, jag sitter och skrattar gång på gång och måste påminna mig själv om att detta handlar om allvarliga brott.

Liam frågar sig i boken varför han hamnade i fängelse. Han går igenom en mängd möjliga anledningar, men kommer inte på någon bra förrän han börja komma in på ekonomiskt oberoende. Han skulle bli ekonomiskt oberoende genom att råna värdetransporter. Liam var visserligen beredd att lägga ned en väldig energi på att bli bra på Taekwondo, men för att bli rik ville han inte gå den rätta vägen. Det var bara den enkla, brottsliga banan som gällde. Men egentligen är den inte enkel, i Liams fall ledde den till fängelse. Det är svårt att leva i vårt samhälle om man är helt utan inkomst, samtidigt som man har ett behov av att visa att man är rik.

Så, Liam och hans gäng får alltså blåhattarna efter sig. Liam skriver att han på fängelset får diagnosen ”narcissistisk personlighetsstörning”. Och det är inte utan att jag börjar tycka att det bli lite tjatigt, när Liam tillsynes blir förvånad och säger att OM det sant, är det sant först när han får sin fängelsedom. Jag har ju inte på något sätt tagit del av Liams dom, men han skriver att han blivit häktad två gånger för att han ska få ett längre fängelsestraff. Och det känns som det är något konstigt med hur han behandlas, samtidigt som han ju ger intryck av att ha begått en massa brott. Han bara dömd för ett fall i första vändan och sen blir han dömd i en så kallad ”dubbelrättegång”. Liams bok osar av ilska mot det demokratiska samhället och hur han blivit behandlad, han verkar vara en vän av kungen. Jag tycker nog att den här boken har landar på ett annat ställe än vad jag tror vad ämnat. Jag trodde att han skulle försonas med sitt gamla liv och gå vidare.

Men å andra sidan så vet jag ju inte om detta är sanningen, eller om det bara är en del av sanningen om Liam.


Om författaren

Författare:
Mikael Vasara

Om artikeln

Publicerad: 10 mar 2009 13:47

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: