sourze.se

Lust måste styra utbildningen - inte tvång

"Nu måste vi sätta stopp på den där Leijonborg. Han måste genast sättas på omskolning och kompetensutveckling. Han har ju inte fattat någonting om livet och vad det går ut på."

I Sverige har vi en forskningsminister vid namn Leijonborg, och han har nu börjat jaga studenterna med blåslampa. Det lär bli hårda bud i fortsättningen. Nu ska man inte få sitta i lugn och ro på Ofvandahls café i Uppsala och dricka punsch och lösa världsalltets gåta med sina polare. Inte ett rött öre ska man få om man jobbat med den gåtan i över fyra år. Och värst av allt är att Leijonborg har tillsatt en teknikdelegation med en hjärntrust på 14 personer och med den store bonusmannen Leif Johansson på Volvo som ordförande. De har till uppgift att se till att alla börjar studera teknik i stället för de där meningslösa humanistiska ämnena. Det är så att man kan bli mörkrädd när man tänker på framtiden.

Här har man väntat i 20 miljarder år på att födas och så ska man jäkta sig igenom livet som en galning. Värst är det inom utbildningen. Här får man inte en lugn stund över till eftertanke. Och så kommer man ut från sin studiekammare, hålögd och i en annan värld och ut i trafiken och genast blir man överkörd av en nyproducerad Saab. Tala om ett meningslöst liv! Och vem har skulden till detta?

Utbildningsmyten är en illusion. Har min ingen tur så hjälper ingen examen. Utbildning är ingen garanti för någonting. Föräldrar, liksom de politiska partierna, tror att det är nyckeln till allting. Lärarna jagar på eleverna för att de inte ska misslyckas. För man får inte misslyckas. Men även den bäste kan misslyckas. Det vet jag själv av egen erfarenhet.

Skolan är till för att frambringa karriärer. Och det viktiga är inte vad vi är, utan vad vi gör. Tack vare datorerna har vi fått ett informationssamhälle. Vi översvämmas nu av information. Men det har gått för långt. Nu gäller det att bli av med alla informationssopor. Det mänskliga vetandet har blivit oöverblickbart. Det viktiga måste vara att bara ta till sig det som är användbart. Vi bör satsa på ett meningsfullt samhälle i stället för informationssamhället. Det är lusten som ska styra utbildningen, inte tvånget.

Nu måste vi sätta stopp på den där Leijonborg. Han måste genast sättas på omskolning och kompetensutveckling. Han har ju inte fattat någonting om livet och vad det går ut på. Nu kan man läsa i tidningarna om vilka yrken man ska satsa på i framtiden och vilka som är helt kassa. Men det fattas ett yrke. Det yrke som utbildar folk till att lära sig att ta det lugnt och att inte försöka hänga med i den hetsjakt som pågår, inte minst inom utbildningsvärlden.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 10 mar 2009 13:58

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: