sourze.se

32 timmar i veckan räcker bra

IF Metalls Stefan Löfvén har verkligen rört om i grytan och möjligheten till sänkt arbetstid är nu högaktuell.

Efter många års stiltje när det gäller arbetstider i Sverige så händer det nu avgörande saker i dessa ekonomiskt neråtgående tider. Länge har arbetstiden varit kring 40 timmar i veckan. Men nu kan den helt plötsligt sänkas till 32 timmar. Hittills har det alltid varit arbetsgivarna som stretat emot, men nu när det inte behövs så många anställda i företagen så är det andra tongångar.

IF Metalls Stefan Löfvén är den som nu rör omkring i grytan. Möjligen är han inte själv medveten om vad som är på gång. Men nu är det så att folk inte gör mer än vad de är tvungna till. Många kommer också snart att tycka att det skönt att bara jobba 4 dagar i veckan och kan inte begripa varför de tidigare varit så fångade i köpsamhället. Om alla nu jobbar högst 32 timmar så kan arbetslösheten minska rejält, eftersom det blir fler som delar på tillgängliga jobb.

Men nu kommer många att säga att de inte har råd att bara jobba 32 timmar i veckan och hänvisar till sjukersättningen och pensionen. Det kan i många fall bero på att de förköpt sig och sitter fast i skuldfällan. Och dessutom har de inte haft vett att skaffa sig en buffert att ta till om det skulle bli sämre tider. Salig Ann Wibble kom med det goda förslaget att varje medborgare borde ha en buffert på 60.000 kr. Om alla hade följt hennes idé så skulle många ekonomiska problem kunna ha undvikits nu när det kan bli allvarlig ekonomisk kris mest överallt. Efter vad jag hört så är det många föräldrar som sparar barnens barnbidrag på ett särskilt konto. Och det är ju bra om varje barn får en buffert på de där 60.000. Men då gäller det att barnen lär sig att sköta sin ekonomi och inte luras in i bankernas lånekarusell.

Nu hör man hela tiden att folk måste jobba mer för att säkra framtidens pensioner. Men det är bara skitsnack. Och jag har inte klart för mig vad som ligger bakom dessa lurendrejerier. Troligen kommer det från folk som vill lura andra att jobba helt i onödan. Man får verkligen vara försiktig när det gäller att ta till sig av experternas så kallade goda råd.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 09 mar 2009 13:41

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: