sourze.se
Artikelbild

Andra Chansen: af Ugglas bidrag - en skitlåt!

"Jag kan inte låta bli återkomma till Caroline af Ugglas skitlåt och säga så här: Texten är ganska okej, men melodin är en katastrof i Schlagersammanhang."

I dag vill jag börja med att påminna läsaren att mina recensioner handlar om vad jag tycker. Det är inte säkert att min åsikt överensstämmer med andras. Alla behöver inte hålla med mig. Nu ska jag "tycka" om Melodifestivalens "Andra Chansen". Låt mig börja med att säga att kvällens skräll, d.v.s. att Caroline af Ugglas gick till Globen, åtminstone för mig blev en bisarr chock. Många som inte känner mig tror att jag bara är en f.d. skivbolagsdirektör som drivit skivbolag på 80-talet och att jag skrivit en och annan låt, men sanningen är att jag är skolad musiker som sedan 7-års ålder läste musik vid den Irländska Akademin i Dublin. Varför berättar jag detta nu? Därför att jag vill, med en riktig skolning i musik under bältet, göra gällande att Caroline af Ugglas bidrag "Snälla, snälla" är en av de mest omusikaliska låtar som någonsin tävlat i Melodifestivalen. Att den fått sådana framgångar beror på att svenska folket har tappat greppet om svensk schlagermusik, eller också kan det hända att feministerna och miljöpartisterna samlat sig och röstat på eländet. Skulle man, mot alla odds skicka i väg af Ugglas till Moskva med denna skitlåt skulle vi sänka oss till ungefär samma nivå som en del östländer, vars bidrag vi svenskar brukar garva åt, och Sverige som ledande musiknation skulle bli ett blott minne.

Kvällens andra besvikelse i Andra Chansen var onekligen Amy Diamond. Jag har alltid undrat - "Vad är det som gör att den här lilla tösen inte breakar stort?" och i "Andra Chansen" fick jag mitt svar. Amys styling var bedrövligt. Hon såg ut som en liten 14-årig skolflicka. Det var ingen "stjärna" över henne alls. Som artist var Amy sämre än sin Bobby Ljunggren-låt. Det är egentligen en riktigt bra låt och om Amy inte hade sjungit falskt i verserna hade hon kanske slagit Star Pilots…. Jag kan dock tänka mig att det blir en radiohit eftersom hon troligen sjunger bättre på skivan, och, som sagt, så är det en mycket stark refräng - en riktigt Ljunggren-dängare som vi ibland brukar säga i musikbranschen.

Kvällens tredje besvikelse var att BWO hamnade i duell mot Lilli och Sussie. Båda hade kanonbra låtar och det var på sätt och vis synd att BWO slogs ut, men jag hade troligen blivit precis lika ledsen om Lilli och Sussie hade slagits ut. Deras låt "Show me Heaven" är en riktig ABBA-influerad Europopschlager som kommer att bli livsfarligt i Globen nästa vecka. På tal om BWO, så vill jag dunka Alex Bard i ryggen för en alldeles fantastisk ballad "You’re not Alone" som enligt min musikaliska uppfostran är 950 gånger bättre än Caroline af Ugglas "Snälla Snälla". När ska de svenska telefonröstarna lära sig att det är dags för oss att Skicka BWO till Eurovision finalen? BWO påminner lite om Lena Philipsson, som i slutet av 80-talet blev den "eviga 2:an" som aldrig vann trots att henne låtar blev stora hittar. BWOs bidrag kommer att bli en av de största hittarna ur årets Melodifestival, det vågar jag satsa pengar på. Det fanns endast ett fel med detta bidrag och det var det där "snacket" som Marina Schiptjenko körde i mitten av låten. Ljudmixen var dålig och det hördes inte vad hon sade.

Jag gillade Topas Sound featuring Red Foxs låt "I got you" som hade kunnat vara ur en 50-talsshow i Las Vegas med Trini Lopez och Sammy David Junior. Men den passade inte in i Melodifestivalsammanhang, så det förvånar mig inte att den slogs ut. Dessutom, ett gäng invandrarkillar från förorten mot en ljusblåstövlad feminist - vem tror ni får flest röster i Sverige?

Att Sara Dawn Finer gick till Globen var helt rätt. Det hade varit skandal om hon inte gick till finalen. Mot henne hade dessvärre Scotts inte en chans, och det beror inte på att de var sämre, utan på att de hade en usel låt som vi har redan glömt.

Enligt kvällspressens enkätfråga efter "Andra Chansen", om vilka som är bäst bland bidragen som ska tävla i Globen nästa lördag svarade drygt 50,000 läsare. Resultatet såg ut så här. Populärast var Caroline af Ugglas med 20,4 av rösterna. Minst populär var Emilia med 2,4. Där emellan kan man konstatera att svenska folket tycker ungefär lika mycket om Måns Zelmerlöv, Alcazar, HEAT, Sara Dawn Finer och EMD. Malena Ernman slår dessa men någon liten procent medan Agnes ligger efter. Molly Sandén och Sofia finns knappt med i mätningen. Detta säger mig en sak, nämligen att svenska folket har tappat greppet om schlagermusiken och att Bert Karlsson har rätt när han säger att folk röstar utan att tänka. Om dessa bidrag hade tävlat mot varandra för tio år sedan hade resultatet troligen sett ut så här. Populärast: EMD eller Malena. Därefter Sara Dawn Finer eller Alcazar följt av Måns Zelmerlöv och HEAT. Men uppenbarligen lever vi i en ny tid, men frågan är om den nya tiden har gjort att vi ändrat vår uppfattning om var som är en bra låt och om vad som är en dålig? På 80-talet brukade demonproducenten Ola Håkansson säga "En bra låt består av en stark melodi som sätter sig och en text som fastnar" - helt enkelt bra text och musik.

Jag kan inte låta bli återkomma till Caroline af Ugglas skitlåt och säga så här: Texten är ganska okej, men melodin är en katastrof i Schlager sammanhang. Den är ungefär som en gammal kabarélåt från 70-talet med Lill Babs eller Siv Malmqvist. Jag kan erkänna, att om jag såg af Ugglas framföra den i en kabaré på Hamburger Börs skulle jag tycka den var hyfsad, men i Melodifestivalen...? Eller i radio? No way! Den är, enligt min åsikt, en skitlåt och den kommer att förbli det.

Och nu till frågan om vad som kommer att hända med Berts nya fynd Molly Sandén? Tyvärr, käre läsare…. Bobbys bästa låt i år är redan förbrukad i och med att Amy Diamond slogs ut. Molly som sjunger en Bobbylåt får pröva igen nästa år. Hon har ingen chans i Globen. Men om Christer Björkman inte lade sig i vilka låtar som kommer med i tävlingen hade Mollys bättre låt kommit med och då hade hon blivit farlig.

Alltså sammanfattningsvis så kan man konstatera att jag hade rätt när jag förutspådde att Lilli och Susse skulle till Globen. Jag skrev också att Sara Dawn Finer skulle till Globen via Andra Chansen.

Mitt stalltips inför nästa lördag i Globen :

Vinnare blir Malena Ernman eller EMD
3:a blir Sara Dawn Finer eller HEAT
5:a blir Måns Zelmerlöv eller Emelia
7:a blir Alcazar
Resten kan ni glömma, förutom att någonstans i mitten eller i övre delen kommer af Ugglas att hamna, men BARA på grund av att feministerna och Miljöpartisterna kommer att rösta på hennes låt. Dock kan hon vinna om svenska folket tappar sinnet totalt och bestämmer sig för att sätta spiken i kistan för Sverige som musikkompetent land.

Det återstår att se om jag har rätt, men kom ihåg en sak… det är bara min åsikt och ingenting annat. Må den bästa låten vinna!


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 08 mar 2009 13:20

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: