sourze.se
Artikelbild

Platser Du inte behöver besöka

Det finns personer som skriver böcker om platser på jorden man bör besöka innan man dör. Jag har istället gjort en tio i topp-lista på överskattade resmål jag haft den tvivelaktiga äran att besöka.

Alla är dessutom välkända. Men jag har ingen prioritetsordning. Alla är i princip lika usla.


Kinesiska muren
Det i särklass mest överskattade och tristaste resmålet i världen. En inte särskilt märkvärdig låg mur som man i bästa fall kan se några hundra meter. Det stora är att den är lång men det ser man bäst via flygfoto på något trevligt vykort. Fanns tio meter av muren på torget i Krylbo skulle den inte ens finnas med i ortens turistguide.

Bättre alternativ är den förbjuda staden i Beijing eller terrakottasoldaterna i Xian om man nu är i krokarna.


Mauritius
Ön saknar allt - vad som ens med blygsamt ställda krav - kan kallas sevärdheter, om man nu inte är helt insnöad på att släpa hem trämodeller välgjorda förvisso av gamla fartyg i storlekar upp till tre meter. Ligger i ett orkanbälte vilket gör att ön ofta drabbas av uselt väder. Hög prisnivå. Ett extra minus är att landet är kungafamiljens, de nyrikas och Mona Sahlins favoritresmål.

Alternativ åt det hållet är Seychellerna. Förvisso nästan i samma prisklass men har mer att erbjuda vad gäller natur och djurliv. Dessutom bättre väder då landet inte ligger i något orkanområde.


Galapagosöarna
För att gilla ögruppen, som tillhör Ecuador, bör man ha ett närmast sjukligt intresse av kräldjur och fåglar. Vi övriga konstaterar snabbt att vi har gått på en nit. Möjligen duger det som skrytobjekt till bekanta vars längsta utlandsresa nått Kanarieöarna. Fast öarna ligger vid ekvatorn når vattentemperaturen sällan över 18 grader. Å andra sidan finns det knappast några vettiga badstränder.

Ett bättre alternativ i Sydamerika är Peru. Det är kontinentens i särklass mest intressanta land.


Påskön
Tillhör Chile. Statyerna och öns historia kan med fördel studera via böcker och bilder. Ett besök ger inget extra mer än att skryta om. Ett rejält tråkigt ställe. Alla de berömda statyerna ser likadana ut.

Bättre är att stanna några dagar extra på fastlandet i Chile eller i Argentina, då de flesta ändå kommer den vägen.


San Francisco
Att amerikaner gillar stan har jag viss förståelse för. Det beror på att amerikaner, kanske med viss rätt, tycker stan är "oamerikansk" och har fått för sig att den har en "europeisk" prägel. Om det stämmer kan man fråga sig varför skall en europé åka runt halva jorden för att se en europisk stad belägen på en annan kontinent? Lägger man till att stan ofta har dåligt väder och är den enda platsen på norra halvklotet som har varmare vinter - än sommarhalvår, så är ett besök helt onödigt.

Alternativ: Övriga Kalifornien.


Island
Inte ens en fallande isländsk krona motiverar ett besök i detta eländiga land där befolkningen är glad om lufttemperaturen någon gång under sommaren går över 18 grader. Den sk "naturupplevelsen" är något som i huvudsak bara finns i turistbroschyrerna. Varför skall man plåga sig till Island för att se ånga spruta upp marken?

Alternativa resmål är Grönland eller varför inte en tur med Hurtigrutten bland Norges fjordar.


Kap Verde
Ett land Gud definitivt glömt med karg och enformig natur. Ett besök är lika spännande som att studera en påstigande i Alvesta. Det enda landet inte måste importera är fisk. Till och med vatten importeras.

Alternativet är Kanarieöarna som ligger på vägen dit.


Bulgarien
Europas i särklass mest korrumperade land. Maffian kontrollerar allt inklusive regeringen. Lägg därtill dålig mat och usla hotell och Ni får en garanterat dålig lågprissemester i exempelvis Sunny Beach. Under Sovjettiden utsågs, med dåtidens perversa logik, jordbrukslandet Bulgarien, att istället koncentrera resurserna på industriproduktion för Sovjets räkning. Den smällen har man inte än kommit över.

Alternativet är alla andra länder i Europa. Och då inkluderar jag, generös som jag är, även Island.


Karibien
Det som skiljer merparten av öarna från varandra är namnet på T-skjortorna som man kränger till sönderbrända turister. Har man sett en ö har man i princip sett alla. Oavsett vilket språk som talas. Majoriteten av öarna är dessutom totalt nedtrampande av turister varav merparten är amerikanska kryssningsresenärer.

Ett alternativ är att besöka Costa Rica. Det är ett trevligt land i området. Även Panama kan rekommenderas.


Singapore
Ett välordnat, rent och synnerligen intetsägande land där befolkningen lever i någon sorts socialistisk/kapitalistisk mardröm där storebror bestämmer och ser allt. Inte ens Nordkoreas innevånare har så många lagar och tabun att ta hänsyn till. Landet saknar alla sevärdheter. Södertälje, en regnig och bakfull måndagsmorgon i november, är mer upphetsande.

Besök istället Hongkong. En levande och spännande stad.


För övrigt anser jag att Mallorca är Europas mest undervärderade resmål. Trevligt även för oss som inte är sol- och badfanatiker. Sen förstår jag inte varför folk åker på svindyra resor runt halva jorden bara för att sola och bada. Det är ungefär lika knäppt som att åka till Thailand bara för att spela golf.Om författaren

Författare:
Lars Nilsson

Om artikeln

Publicerad: 05 mar 2009 17:27

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: