sourze.se

Melodifestivalen 2009 - ett jippo i tiden

"Tider förändras och så gör också vi, både tankemässigt och utseendemässigt med åren. Därför känner vi inte igen de nya greppen, utan önskar kanske en enklare poängräkning och inte dessa utslagningsdelar á la pingisturnering."

Lördagens melodifestival var den 4e och sista deltävlingen. Det var fest och glam, ballonger och programledare Petra Mede som vanligt. Hon har faktiskt lugnat ner sig lite sen sist. Inga direkta sexskämt mer än om Sara Dawn Finers bröst, som faktiskt mycket riktigt beskrevs som "jättestora" av Petra Mede!

Jag blev helt paff när jag såg Saras bröst själv. Det var något av de största bröst jag sett! I avslutningen av sin låt stod hon på en stigande pelare och sjöng "Moving on" och jag förstod, att den lugna början av låten skulle få ett rejält crescendo, vilket det också fick, väl uppe i luften. Jag tyckte låten var tråkig. Men Sara har vackra ögon.

Sen hade vi Susanne Alvengren. Alltså, man kanske inte tror att kläderna spelar roll, men det gör de faktiskt. Hade Susanne haft poppigare kläder, till exempel svarta byxor, stövlar och någon mörk blus, hade inte hennes enorma kroppshydda märkts så mycket. Jag fick en chock! Trodde hon hade en handväska på magen över den långa, erbarmligt intetsägande klänningen, men det visade sig vara en dekorerad schal som hjälpligt dolde kroppens framsida. Men det var en fin låt hon sjöng! "Du är älskad där du går".

Lilla Agnes har blivit stor. Där står hon på scenen och sjunger "Love, love, love!" i gulddress och långt nytvättat hår, utan krigsmålning. Hon är söt. Hon är värd att få vara med. Hon har kämpat. Hon sväljer en del ord, kom in för lågt i låten, för mycket brus, jag visste inte riktigt hur det skulle gå. Jag skulle vilja att hon sjöng en ballad i stället, utan en massa folk som sprang runt omkring henne. Skulle varit intressant att ha hört hennes röst bättre.

Två tjejer som hette Anna och Maria sjöng låten "Killing me tenderly". De klämmer i ordentligt och gjorde ett bra jobb på scenen. Abba-inspirerat och lite 007-stuk över det hela, samt en djup urringning på en av tjejerna. Kanske det hjälper.

Det är svårt att gissa resultat i Melodifestivalen. Man vet att det inte är någon idé, för det blir ändå aldrig som man själv vill.

Thorleifs var också med. Det svängde om låten "Sweet kissin´ in the moonlight", det kunde man inte ta miste på. Jag vet vem som hade den låten som klar favorit!

”Star Pilots” med gruppen Higher svängde det också om, även om det nästan var lite hetsigt. Killarna hade solglasögon och liknade Tom Cruise i "Top gun" allihopa. Var väl inget större fel på låten. De ville ju ha den så. Det är ungefär som att diskutera: vad är konst? Jag menar, den kan ju se ut hur som helst… och det gäller även musik, eftersom det också är en konstart.

Jag gillade gruppen Next 3 med låten "Esta noche". Ett gäng killar och tjejer som jag uppfattade som mer hip-hop än reggae, som den hade utannonserats som. Låten var i alla fall livsbejakande och lead singern var glad och publiktillvänd. Fast jag väntar mig inget gensvar där, för låten var för glad och fördomsfri - och det brukar inte platsa i den allmänna opinionen.

Däremot förstod jag direkt att skön- och operasjungande Malena Emman skulle gå hem! Hon skulle kunna vara Victoria Silverstedts syster för hon påminde så mycket om henne. Låten hette "La voix" och var en blandning av opera och schlager. Ganska okej i sitt slag. Man blandar hej vilt i Melodifestivalen som vanligt.

Känns tröttsamt att försöka gissa vem som vinner, men mitt intryck blir att Melodifestivalen är en festival i tiden. Tider förändras och så gör också vi, både tankemässigt och utseendemässigt med åren. Därför känner vi inte igen de nya greppen, utan önskar kanske en enklare poängräkning och inte dessa utslagningsdelar á la pingisturnering.

Man röstar, räknar ihop och voila, den eller den artisten vann! Men inte 2009. Då kommer den internationella juryn in - och de röstade fram Sara Dawn Finer till finalen i Globen. Hon var tippad etta från början, men kom inte med i första röstningen.

Den som vann blev i alla fall Agnes! På andra plats kom "La voix" Malena Emman. Det förstod jag väl. Det var ett finkulturellt val. Ni vet en sån låt man kan rösta på, när man har sitt på det torra och kan kosta på sig lite flärd i livet!


Om författaren

Författare:
Pia Isaksson

Om artikeln

Publicerad: 02 mar 2009 11:56

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: