sourze.se

Varning för gökungar

"Enligt Svenska Akademiens Ordbok är en gökunge en som visat sig otacksam eller svekfull mot sina välgörare. Världen är full av gökungar som breder ut sig på andras bekostnad."

Enligt Svenska Akademiens Ordbok är en gökunge en som visat sig otacksam eller svekfull mot sina välgörare. Världen är full av gökungar som breder ut sig på andras bekostnad. Men det är få som reagerar, särskilt inte de som är närmast berörda.

Inom svensk politik finns ett lysande exempel på en gökunge, nämligen socialdemokraternas förre partiledare Göran Persson. Han styrde och ställde som han ville och lät inte andra vara delaktiga. Man behöver bara tänka på när han och Margot Wallström skulle ut i valrörelsen. Wallström hade inte en chans eftersom Persson drog till sig all uppmärksamhet. Och socialdemokraterna har inte hämtat sig än efter Göran Perssons härjningar.

Det som är aktuellt just nu är Trollhättans kommun där Saab har brett ut sig som en mycket stor gökunge. Och hur det ska sluta är högst ovisst. Det troliga är att gökungen snart är borta och lämnar efter sig oerhörda problem, både för kommunen och för de anställda på Saab. Allt är nog frid och fröjd när ekonomin och konsumtionen växer. Men just nu är det andra tider och ingen var beredd på det här. Det här är bara början. Det är livsfarligt att vara så beroende av en enda verksamhet, som lätt kan bli en gökunge.

Frihandeln i världen håller tydligen på att kollapsa. Varje land tänker på sig själv och sina medborgare. Att utländska företag startat biltillverkning i såna länder som Slovakien och Tjeckien och sen pratar om att ta hem tillverkningen visar hur farligt det är att råka ut för gökungar. Och bråket mellan GM och den svenska regeringen visar hur infekterat det blir när kapitalismen visat sig vara mycket sårbar. I Balticum har stora svenska banker brett ut sig till förfång både för sig själva och för de baltiska folken.

För ett tag sen kom regeringen överens om att bygga nya kärnkraftverk om det skulle bli nödvändigt. Men kärnkraft är en typisk gökunge. Har man väl byggt ut så tar det oerhört lång tid att bli av med de livsfarliga schabraken. Men folk har ingen framförhållning utan tänker på bara på nuet.

Den största gökungen i världen är stormakten USA. Men nu ser det ut att vara slut på sötebrödsdagarna. Man har alltför länge tillåtit sig att äta sig alltför tjock och fet. Nu är det nog läge att gå över till en diet som är mera lätt och lagom.

Det har funnits alltför få som protesterat mot dessa gökungar som finns överallt. I det gamla Rom fanns det en slav som viskade till segraren på triumfvagnen: Memento te mortalem esse. Kom ihåg att du är dödlig. Allt är förgängligt med andra ord. Det här är något som borde vara obligatoriskt även i nutiden.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 25 feb 2009 13:54

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: