sourze.se
Artikelbild

Melodifestivalen 2009: Var det skönt för dig?

"Petra Mede tar för mycket plats med sin manhaftiga röst och sina grova skämt. Jag tycker att hon är en fruktansvärd programledare."

Foto: Carl-Johan Söder/SVT

Tävlingen utspelar sig i Leksand denna gång. Petra Mede är som vanligt programledare och jag tycker mig ana en liten efterapning, i stil och klädsel, av Lena Philipsson. Denna gång bytte Petra inte kläder, utan åsikter, vilket hon också framhöll.

Ett plumpt uttalande, bland många, av programledare Petra Mede, var att hon "hoppades på en trekant" med E.M.D..

Petra Mede vräkte ur sig lite av varje under programmet och hade även ett mellanspel i baddräkt i en bassäng och lång röd klänning. Vad det skulle tillföra programmet, fick man aldrig veta. Vad hade det med Meloditivalen att göra, undrar jag?

Petra Mede tar för mycket plats med sin manhaftiga röst och sina grova skämt. Jag tycker att hon är en fruktansvärd programledare, som står och pratar om hur en deltagares bröst "snart kommer att växa" - och hon slår riktigt huvudet på spiken, när hon drar ett skämt om en av sina misslyckade relationer, som hon kallar det: "Var det skönt för dig?", frågade hon sin partner efteråt. "Tror inte det var det för någon", svarade han" - och lustigt nog stämmer det inte bara in på Petras sexuella erfarenheter, utan också på hennes programledarskap: det är inte skönt för någon!

Tävlingen hade åtta kombattanter

Först ut var Velvet, hon som blev tilldömd "bästa klädval" av Helena Trus i Aftonbladet. På bild har hon ett par shorts som framhäver hennes ben från mus till grus, men det visar sig inte så farligt, när Velvet entrar scenen i krinolin, som hon så småningom kliver ur, i dessa rosa shorts. Låten heter "The Queen" och är en tjatig upprepning av just detta, att hon är "The Queen". Inga discopoäng från mig, men en ok sångerska.

Låt nummer två är den livliga röda gruppen "Red Fox" med låten "I got u" , där medlemmarna gör sitt bästa för att efterlikna "Banana boat song" på sextiotalet. Blek sångare, caribbean style. Jag tänker på en jo-jo hela tiden p.g.a. refrängen. Konstlat och egotrippat! Ingen poäng av mig. Går spårlöst förbi eller "rinner av som vattnet på en gås", som man brukar säga.

Låt nummer tre: Molly Sandén, "Så vill stjärnorna"

Alla dessa porträtt som visas mellan framträdandena, fantasi eller verkliga, tycker jag är onödiga. Man behöver inte se hur Molly såg ut som söt bebis för att lyssna på hennes låt. Jag tänkte på Samanta Fox, när jag såg Molly, så nu har jag utnämnt Molly Sanden till "Sveriges Samanta Fox"! Det var bara det som fattades. Hon ser ut som en förvuxen sextonåring, sjunger en låt om kärlek i perfekt Samanta-frisyr och sminkning. När hon klämmer i i mittpartiet och fläktarna à la Carola sätter igång, förstår jag att hon blir en favorit - inte för mig dock.

Låt nummer fyra: E.M.D. - med, Erik, Mathias och Danny och låten "Baby Goodbye" hade en kraftfull melodi, men jag tyckte att man hade förstört killarnas originalitet, förutom Danny, som är en verklig song och dansman. Danny lever upp till "cabarestämpeln" väldigt bra - och inget att kritisera de andra för, men som sagt, de passar bättre att framföra andra saker, tycker jag.

Petra Mede kom in med en intressant kommentar efter killarna, som hon gärna hade kunnat skippa och den löd så här: "Vad vore världen utan män? Jo, en värld utan brottslighet och full av feta nöjda kvinnor!" Fattar ni då "skiten" hon ideligen vräker ur sig på scenen? Tiden är ur led!

Låt nummer fem: Mikael Rickfors, med låten "Du vinner över mig". Mikael är min kompis på My Space och jag var givetvis nyfiken på hans låt. Låten hade ett tufft, rockbaserat tempo och bandet var glittrigt och "på" från första stund.
En distinkt låt, men som de andra låtarna, svårplacerad. Jag tyckte den var ok.

Låt nummer sex: Maja Gullstrand med låten "Här för mig själv"

Majas frisyr hade utnämnts till "knullrufs" i tidningen "Idag", så man var ju lite nyfiken på henne.
För mig var Maja en Kylie Minogue-wannabe, både i balletten och klädvalet. Låten fick ett minus i tidningen i dag och ett likadant minus från mig. "Knullrufset" hjälpte inte Maja och inte de sexiga glidningarna över scengolvet heller. Synd för henne.

Låt nummer sju: Sofia som gillar Grekland, sjöng låten "Alla" på grekiska i läderbaddräkt, svarta trikåer och höga,höga, stövlar á Barbarella. Det var ett jäkla liv på scenen, fart och fläng fram och tillbaka och rikligt med slaginstrument. Jag fattade ingenting! Ingen hit för mig.

Låt nummer åtta: "You´re not alone" med BWO, som
varit mina favoriter många gånger under åren. Även denna gång gillade jag deras låt med den alltid utmärkte sångaren Rollinski. Proffsigt och behagligt sound som vanligt, när det gäller BWO!

Petras plumpa intervjuer mellan röstningarna var både påflugna och meningslösa. Alexander Bard försökte hon avhjälpa hicka med ett "BUU!" och en bild på Carola. Det tyckte hon var kul själv, men knappast BWO. Eller vid ett annat tillfälle frågade hon om någon hade "blåsljud" eller "klaffel." Sjuka skämt!

Mot slutet fylldes scenen av den underbara kören "Gränslöst"- featuring Kalle Moreus på fiol tillsammans med många blåsare och musikanter. Underbart!

Globenfinalist 1 blev E.M.D. och 2 Molly Sandén, som väntat.
Vem kan motstå en söt tonårstjej som ser rar och ofarlig ut och som påminner om Samantha Fox? Tyvärr fick både BWO och Mikael Rickfors stå tillbaka, även för greken Sofia, som fick internationella juryns röst.

Pingisturneringsutslagningsstuket fortsätter i Melodifestivalen. Har tiderna förändrats så mycket, att man inte kan hänga med längre i Melodifestivalen? Nej, det var inte skönt för mig! Jag vill ha vanliga programvärdar och en vanlig poängräkning och ett enklare stuk i festivalen, som passar alla kategorier, ung som gammal. Petra Mede sprider en känsla av olust omkring sig. Hon förgrovar Melodifestivalen, där artisterna ska vara de som syns och hörs, inte programledaren.


Om författaren

Författare:
Pia Isaksson

Om artikeln

Publicerad: 22 feb 2009 13:07

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: