sourze.se

Melodifestivalen 2009: E.M.D. rättvisast vidare

"Bert Karlsson har rätt om att Molly Sandén är en bra artist, men han överdriver när han jämför henne med Carola, vilket han faktiskt har gjort."

Foto: Carl-Johan Söder/SVT

Christer Björkman brukar alltid skryta om vilket fantastisk utbud av bidrag det är i Melodifestivalen varje år. Om man ska tro på honom så blir utbudet bara bättre och bättre, men ursäkta Herr Björkman, Melodifestivalen 2009s tredje delfinal blev, åtminstone när det gällde låtarna, ingen höjdare. Let’s face it folks… det fanns egentligen bara två riktigt bra låtar i tävlingen. Den ena var E.M.D.s "Baby Goodbye", som med all rätt gick vidare till Globen och den andra var BWOs "You’re Not alone", som till Alexander Bards och säkert en hel del andras stora irritation, fick nöja sig med en plats i andra chansen genom att vika sig för lilla Molly Sandéns ballad. Låt mig börja med den:

Bert Karlsson har rätt om att Molly Sandén är en bra artist, men han överdriver när han jämför henne med Carola, vilket han faktiskt har gjort. Sanningen, Bert, är att Molly var bättre än låten som i mina öron var en av Bobby Ljunggrens mindre färgstarka ballader. Så skriver jag därför att det inte fanns det där Ljunggren-lyftet i refrängen, eller rättare sagt så var lyftet inte tillräckligt för att låten skulle kunna betraktas som en vinnare. Det förvånar mig, för Bobby Ljunggren och Marcos Ubeda skriver aldrig dåliga låtar. Pling Forsman som skrev texten är också en veteran. Märkligt, men det kan ju alltid hända att jag börjar bli lite rostig om öronen. Jag tyckte låten var sådär. Inte går den att jämföra med balladerna som Bobby skrivit till Shirley Clamp, Jill Jonsson och Sonja Aldén. Hursomhelst kommer Molly till Globen, men räkna inte med att det blir någon stor seger där. Sorry Bobby, Pling & Marcos

E.M.D.s bidrag behöver inte kommenteras. Det kommer att sitta högst upp i finalen i Globen och skulle det vinna kan vi vara stolta över att skicka dessa pop-grabbar till Moskva. Velvet är en tjej som jag inte begriper mig på. Hon dyker upp då och då i dessa sammanhang , men hon har aldrig någon riktigt bra låt och det känns direkt att hon kommer att försvinna. Det kände jag redan innan refrängen i hennes låt kom. Däremot tyckte jag att Topaz Sound, Featuring Red Fox var ett av det skojigare inslag man sett i Melodifestivalen. Visserligen påminde grabbarna mig om någon Las Vegas Show med Trini Lopez från 60-talet, men de var en frisk fläkt i tävlingen och det är därför bidraget gick vidare. Men vilken otur att hamna i duellen med E.M.D. Mot E.M.D. hade latino grejen ingen som helst chans.

Jag gillade Maja Gullstrands "Här för mig själv" . En sådan där låt, framförd på det sättet, kan faktiskt gå långt. Problemet är bara att svenskarna inte fattar det. Därför röstar de inte på ett sådant bidrag. Det är synd. Vi såg något liknande för några år sedan med den där svarta tjejen Jessica någonting - minns inte vad hon hette som sjöng en jazzaktig låt som var ganska käck. Det var en bra låt som bara försvann ungefär som Maja Gullstrands låt troligen kommer göra.

Sofia och hennes grekiska "Alla" hade varit bra …. år 2005. I dag är den musiken gammal, och det faktumet att den där osynliga internationella juryn röstade fram den talar för att den juryn består av tveksamma personer ifrån Bulgarien, Kazakstan eller några av de forna Jugoslaviska staterna. Jag ställer frågan igen: varför ser vi inte juryn?

BWOs bidrag var inte lika hett som deras tidigare i Melodifestivalerna, på 2000-talet, men det var ändå en bra låt som absolut borde ha gått till Globen. Säg vad ni vill… jag är SÄKER på att Alexander Bard är lika förbannad som jag är förvånad. När ska svenska folket inse att BWO är ett av våra starkaste kort i denna internationella tävling. Vi bör egentligen skicka iväg dem till någon internationell final innan Bard hinner pensionera sig!

Och så till min gamle polare Micke Rickfors. Ni som inte visste det ska veta nu, att det faktiskt var jag som gav ut Rickfors mest framgångsrikaste platta i Sverige, nämligen VINGAR som sålde dubbel platina enligt det tidigare systemet d.v.s. mer än 200.000 sålda exemplar! Jag tyckte han sjöng bra i kväll och låten var det heller inget fel på. Men ärligt talat, Micke, är det inte dags att hänga upp gitarren och sätta upp fötterna på soffan och njuta av lite Jack Daniels istället för att slita i den där förbannade Melodifestivalen? Bidraget blev, i alla fall i mina ögon klart godkänt och Rickfors visade oss att åldern inte spelar någon roll. Bra gjort Micke!

Men hörrni, det där Molly Sandén-bidraget retar mig lite. Jag minns något snack i branschen om att Bert Karlsson var sur för att en av låtarna som Molly Sandén sjöng demot på inte kom med i Melodifestivalen i år och att "Så vill stjärnorna" blev en slags ersättare. Jag vet inte hur mycket sanning som ligger i detta rykte, men jag sa det förut och jag säger det igen: Bobby & Marcos skriver inte dåliga låtar - den här var en låt som kräver två eller tre lyssningar för att den ska sitta, och Bobby Ljunggren, Marcos Ubeda och Pling Forsman vet att det inte räcker med det. Den ska fastna vid första lyssningen…. såsom E.M.Ds låt gjorde.

Fan ta dig Björkman…. hoppas åtminstone att du visar oss den internationella juryn nästa vecka. Att ingen tidning har avslöjat vilka de är, är ju helt otroligt!


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 22 feb 2009 00:55

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: