sourze.se
Artikelbild

Vårdförbundets ordförande uppgiven

Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund, i efterdyningarna av den vilda sopåkarstrejken i Stockholm, om jämförelsen mellan löner för kvinnor och män.

"Det måste vara okej att en sjuksköterska får högre lön än en sopåkare"

I lönejämförelser drar kvinnor fortfarande det kortaste strået. Kvinnors kunskap och arbete värderas helt enkelt lägre än mäns. Och frågan är om samhället verkligen vill ändra på det förhållandet? Med den långsamma takt som värderingsförändringen av kvinnors kunskap och arbete sker, kan man verkligen börja undra.

Det har varit sopstrejk i Stockholm. Män som strejkar för att behålla en lönenivå som ligger väsentligt mycket högre än den lön som många högskoleutbildade kvinnor har. Sopåkarna i Stockholm tjänar mellan 26.000 och 36.000 kronor i månaden.

Under våren 2008 genomförde även Vårdförbundet en strejk för högre löner. Medlemmarna i Vårdförbundet har alla minst tre års högskolestudier. 60 procent har dessutom en specialist- och/eller funktionsutbildning, vilket innebär att de har fyra, fem eller ännu fler högskoleår bakom sig. Med höga studielån som följd. Idag är lönen för den som arbetat ett år som sjuksköterska ca 21.000 kr. Medellönen för den som har en specialistutbildning är ca 26.000. Så värderar alltså samhället den kvalificerade kunskap som är helt avgörande för befolkningens liv och hälsa.

Alla säger sig värna vår gemensamma välfärd. Men många glömmer bort vad välfärden till stor del är byggd på: nämligen kvinnors kunskap och arbete. För att uppnå kvalitet, resultat och säkerhet i vården och behålla välfärden måste samhället vara berett att satsa på just den kunskapen och det arbetet. Det vi bidrar med för den enskilde individen likväl som för samhället i stort, måste börja lönesättas efter sitt värde.

Trots fem veckors strejk och ett massivt stöd från allmänheten så går detta förändringsarbete mycket långsamt hos vårdens arbetsgivare. När det blir dags för lönesättning så finns det många argument för varför löneutrymmet är för litet och lönen inte ska höjas. Men om samhället verkligen menar allvar med att man vill utjämna värderings- och därmed löneskillnader mellan kvinnor och män så måste det gemensamma löneutrymmet i högre grad fördelas till kvinnodominerade yrken. Män måste acceptera att de löneskillnader som finns i dag förändras.

Det måste vara okej att en sjuksköterska får högre lön än en sopåkare och att en barnmorska har högre lön än en maskiningenjör! 110.000 medlemmar i Vårdförbundet ser fram emot den värderingsförändring som alla vet är nödvändig och som är en förutsättning för vår gemensamma välfärd.


Om författaren

Författare:
Anna-Karin Eklund

Om artikeln

Publicerad: 19 feb 2009 12:52

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: