sourze.se
Artikelbild

Äntligen minskar bilindustrins produktion!

"Nu gäller det verkligen att smida medan järnet är varmt och komma med radikala åtgärder när det gäller att få stopp på den skenande utvecklingen."

Sverige är att gratulera i dessa dagar. Det kommer hela tiden positiva nyheter från bilindustrin. Tillverkningen av bilar har minskat dramatiskt och det måste anses som mycket positivt. Det finns knappast någon här i landet som tycker att det finns för lite bilar. I stället hotas trafiken av en svårartad infarkt. Man behöver bara tänka på alla dessa bilköer på morgnarna in till storstäderna. Och alla cyklister som hela tiden riskerar livet i trafiken.

Det är därför extra glädjande att regeringen nu satsar på att Sverige ska bli unikt och världsledande när det gäller förbättringar av miljön. Nu gäller det verkligen att smida medan järnet är varmt och komma med radikala åtgärder när det gäller att få stopp på den skenande utvecklingen.

Det finns många åtgärder som man kan vidta. Det borde t ex bli mycket svårare att få köpa bil. Det måste ställas krav på bilköparen. Vad ska man ha bilen till? Hur många mil per år tänker man köra? Har man verkligen råd att finansiera ett köp och har man dessutom råd att köra den? Självklart borde det vara stopp för alla narkomaner och alkoholister som bilförare. Och alla gamla bilar måste tas ur trafik och skrotas och inte heller få användas i rallycross.

Det borde också bli bättre koll på alla bilar som finns i trafik. Det måste bli lag på att alla bilar ska ha ett chip inmonterat så att polis och Vägverket tack vare GPS har full koll på var varje bil befinner sig. Det skulle vara en till en utomordentlig hjälp när det gäller att spåra biltjuvar. Vägverket har ju en nollvision när det gäller döda i trafiken och här finns det stora möjligheter att komma nära det målet. Antalet skadade i trafiken kommer också att minska radikalt.

Också för de som jobbar inom bilindustrin är det positivt med den drastiskt minskade produktionen. De behöver bara jobba 2 eller 3 dagar i veckan i stället för som tidigare 5 och med ständig övertid. Nu kan småbarnspappan vara hemma desto mer och läsa sagoböcker som ”Rasmus Nalle i Trollskogen” eller ”Vilse i pannkakan” för sin treåring.

Själv tog jag körkort 1956 och det var en traumatisk upplevelse. Jag har visserligen kört bil några gånger sen dess men aldrig varit bilägare. Genom detta medvetna val har jag slagit tre flugor i en smäll. Det har varit bra för min plånbok, det har varit bra för min hälsa att cykla i stället och det har varit bra för miljön. När jag avslöjar att jag aldrig ägt bil får jag alltid kommentaren: Då har du verkligen sparat mycket pengar. Jag håller med dom. Jag känner mig väldigt rik för min ålder och dito frisk. Och jag sabbar inte miljön.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 17 feb 2009 15:26

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: