sourze.se

Avskaffa lagen om förtal och kränkning

Bloggsponsring är olagligt men att kränka enskilda eller förtala någon på nätet går bra.

Yttrandefrihet på nätet är i stort sett obegränsad. Den som vill kan skriva vad som helst om vem som helst. Vi kan lägga ut skulder, folks privata ekonomi, rykten och osanningar utan att något händer. Vi kan publicera information om människor i vår omgivning i sammanhang som är kränkande utan att det anses kränkande. 14 av de flickor som kränktes på Youtube gjorde en polisanmälan och fick rådet att driva ärendet civilrättsligt, eftersom det inte är "grovt förtal och inte kränkande i lagens mening, allt enligt Gisela Sjövall, åklagare i Halmstad."

Sajten Kriminell.se som drivs av OG utreds eftersom den hänger ut f.d. dömda sexbrottslingar på nätet. Var i ligger skillnaden mellan det och ett mindre seriöst kreditupplysningsföretag på nätet säljer uppgifter om min granne för 15 kr? Om Kriminell.se tog betalt för att lämna ut uppgiften skulle den då vara accepterad?

Det de mindre seriösa kreditupplysningsbolagen gömmer sig bakom är utgivningsbevis vilket gör det svårt för myndigheter att komma åt problemet.

Mobbing via mobiltelefon och på nätet är något som diskuteras inom skolvärlden där det förekommer i stor omfattning. Föräldrar till mobbade barn kan stämma en skola för att de inte gör tillräckliga insatser. I december förra året upptäcktes att bilder på tio flickor från en skola i Malmö klippts ut från deras "krypin" på internetsajten Lunarstorm och att bilderna sedan hade parats ihop med porrtexter. Flickorna kände sig oerhört kränkta. En flicka fotograferas kort därefter med en mobiltelefon under tvång och var rädd att bli uthängd på liknande sätt. En mamma skrev om sin situation som mamma på nätet och blev mobbad och uthängd.

Enligt lagen är mobbing och trakasserier olagligt även om det sker över nätet men det anses svårt att komma åt då många skriver under alias. Hur blir det då om någon publicerar kränkningar under sitt riktiga namn? Jag och ytterligare en person skickade in avskrifter, fullständiga namn och hemsideägare till polisen. Svaret: "brott kan ej styrkas".

Får man till exempel, lägga ut andra människors vårdnadsdomar och inkomstuppgifter? Nej. Domar är en offentlig handling, men all slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en fysisk person som är i livet, innefattas av personuppgiftslagen, PUL. Till personuppgifter räknas också foton. Vad gör då den som drabbas. Enligt polisen ta kontakt med forumet/sajten och kontakta eventuellt datainspektionen eller gör en polisanmälan. Källa: Polisen

Steget från vad som rekommenderas till vad som verkligen tas upp av rättsväsendet är långt. Den eller de som kan driva sin sak i civilrättslig process har en liten möjlighet att få upprättelse, men för den stora gruppen utan ekonomiska förutsättningar och möjlighet att betala dyra advokater finns ingen lagligt möjlighet att undgå kränkningar på Internet.

Mitt förslag är att avskaffa lagen om förtal och kränkande hantering. Detta mot bakgrund av att lagen inte efterlevs eller ens kan efterlevas. Att gå mot Röd Gubbe var tidigare förbjudet enligt lag, men den lagen togs bort då den inte kunde efterföljas. Så måste det vara med alla lagar, de skall kunna följas upp rättsligt. I annat fall: ta bort dem.


Om författaren

Författare:
Anne Skåner

Om artikeln

Publicerad: 07 feb 2009 15:30

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: