sourze.se

Matchen över för Ingo

"Nu har Ingo kastat in handduken för sista gången, efter en längre tids sjukdom. Sveriges störste idrottsman har gått ut tiden. Vi minns honom med aktning och respekt."

Gubbarna på pensionärshemmet hade suttit uppe hela natten och lyssnat på radion, nu satt de ute på ljugarbänken vid talldungen och diskuterade, de var upprymda. Ingemar Johansson, Ingo, hade vunnit, där över i Amerika hade han knockat Floyd Patterson i tredje ronden. Tors hammare hade talat, inför John Wayne, Elisabeth Taylor och sin mor som satt vid ringside. Världsmästare i boxning är tungt, på den tiden var det EN titel det fanns bara en champ, världsmästare i tungvikt är tyngst. Tyngre än allt annat.

Året därefter möttes de åter igen, då van Floyd i femte rond och blev därmed den förste att återta titeln. Floyd blev trots att han besegrat Ingo mycket populär i Sverige. Han och Ingo tränade tillsammans i Vålådalen, vår frisör Lööv på Strandvägen fick klippa honom vid det tillfället. Fotot med Floyd sittande i Löövs barberarstol, satt sedan på hedersplatsen i Löövs salong ända till verksamheten upphörde. De möttes en tredje gång, även då vann Floyd.

Ingo deltog i olympiaden i Helsingfors 1952 i finalmatchen mot Ed Sanders, då blev Ingo diskad för passivitet.1981 blev Ingo upprättad och tilldelad sin silvermedalj i efterskott eftersom man kommit fram till att han blev felaktigt bortdömt. Ingo hade det goda omdömet att sluta sin karriär i tid, han gick sin sista match 1963 mot britten Brian London, som han vann över. Därefter arbetade han med diverse affärsprojekt, han sjöng in en skiva och deltog som skådespelare i några filmer, där han mest spelade sig själv.

Det finns en anekdot från Kiruna om Ingo; han hade varit på Ferrum och blivit antastad i baren, varför han hade föst undan den som antastat honom och gått därifrån. Morgonen efter blev han hämtad av polisen till förhör. Mannen hade anmält honom för misshandel och bifogat ett läkarintyg på en blånad på hakan som stöd. Ingo skulle ha slagit honom i ansiktet med full kraft. Polisen frågade Ingo vad han hade att säga om det. Ingo såg på dem sedan sade han: ”Dö, om jag hade slagit honom med full kraft, då hade han inte behövt ett läkarintyg för att styrka det”. Polisen släppte honom.

Nu har Ingo kastat in handduken för sista gången, efter en längre tids sjukdom. Sveriges störste idrottsman har gått ut tiden. Vi minns honom med aktning och respekt.


Om författaren

Författare:
Leif-Arne Undvall

Om artikeln

Publicerad: 31 jan 2009 13:10

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: