sourze.se

Lös arbetslösheten - satsa på upplevelser

"Man kan undra - hur mycket väger egentligen, och hur stor plats tar 50.000 upplevelser av Birgit Friggebo på Skansen?"

Att arbetslösheten kommer att stiga kraftigt är helt klart. Och det lär inte de som styr och ställer kunna göra någonting åt. Regeringen uppträder också som 19 handfallna statyer. Men ibland får de liv och kommer med förslag, även om de bara är av kosmetisk karaktär.

För att minska på arbetslösheten fordras en helt ny politik. Det enda som man behöver göra är att byta namn på kommunerna och kalla dom för storfamiljer. Malmö storfamilj, Uppsala storfamilj, Uppvidinge storfamilj. Alla som bor i Uppsala blir som en enda stor familj, som hjälper och stöttar varandra när det behövs. Och det finns självklart ingen arbetslöshet eftersom det finns hur mycket som helst att göra i en stor familj.

Är det så någon som råkar ha lust att arbeta och inte har tillräckligt med cash i madrassen eller bankvalvet så går hon eller han till arbetessamordnaren och säger: Jo, jag skulle vilja jobba 6 tim idag. ”Jaha”, säger samordnaren. ”Visst, kanon! Då ska du gå till Agda Björkkvist på Tallbacken och gå på en längre promenad med henne så att hon får röra på extremiteterna. Och sen kan ni gå hem och fixa lite krubb. Och när ni har käkat så ska du ta och dra så många ekivoka historier du kan. Och kärringen kommer att skratta så att hakorna dallrar och löständerna skallrar. Sen kan du gå hem och känna dig nöjd med dig själv och tillvaron.”

Det stora problemet idag är att det produceras alldeles för mycket. Redan Karl Marx talade för 150 år sen om den kapitalistiska varuekonomins urartning och kollaps. Och nu har vi kommit till vägs ände. Jag känner flera familjer som tvingas sova i tält i sin trädgård eftersom det inte finns plats inomhus pga alla grejer som de köpt på sig. Så kan det inte fortgå.

Nu måste man i stället satsa på upplevelseindustrin. Det finns hur många anläggningar som helst och som borde utnyttjas effektivare. Nya Ullevi till exempel. Ett fullsatt Ullevi som lyssnar på när Lotta Engberg och Carl Bildt sjunger duett, det vore en stor upplevelse. Och likadant med Gröna Lund. Man borde ha Allsång på Skansen även på torsdagar. Och då kan man anlita Birgit Friggebo som allsångsledare. Hon kan ju sjunga ”I shall overcome”, ”Jag måste komma över det”. Och det kommer att dra en jättepublik.

Man kan undra - hur mycket väger egentligen, och hur stor plats tar 50.000 upplevelser av Birgit Friggebo på Skansen? Mycket försumbart skulle jag tro. Men om 50.000 åker till Ikea vid Kungens kurva och köper 50.000 soffor. Hur mycket väger de och hur stor plats tar de och hur många ryggar knäcker de? Mycket bättre att sitta hemma i den väl insuttna soffan och drömma om Birgit Friggebo på Skansen.

Framtiden för upplevelseindustrin är mycket ljus och nästan helt utan begränsningar. Men jag är rädd för att allt kommer att fortsätta i samma hjulspår till vägs ände. Den fråga som man nu måste ställa sig är: Vilka är det egentligen som röstat fram denna fantasilösa regering? Det är så att man skäms å deras vägnar.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 28 jan 2009 15:54

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: