sourze.se

Obama - a lame duck?

"Obama är helt maktlös inför alla de potenta och överbetalda aktörerna inom politik och affärsvärld. Dessa släpper inte ifrån sig makten."

Nu har Obama installerats och det har skrivits spaltkilometrar om honom. Det känns lite obehagligt att läsa alla dessa lovord när man kan vara ganska övertygad om att hans tid vid makten kommer att sluta med en katastrof.

Och det började inte heller särskilt bra. Det var så kallt vid installationen att de flesta frös häcken av sig. Dessutom hade Obama inte lärt sig svära ordentligt och det var lite pinsamt. Ett dåligt omen var att hans mentor Ted Kennedy höll på att trilla omkull för gott. Och om Obama hade kollat in Wall Street så hade han sett att siffrorna där var rejält neråt.

Obama må ha hur många entusiastiska supportrar som helst. Men de betyder i verkligheten ingenting. Det är som att gå på landskamp på Råsunda med 35 tusen hänförda åskådare. Men vad hjälper det om aktörerna på plan består av 11 impotenta, kraftlösa och undertränade spelare?

Likadant är det för de entusiaster som hejar på den nye presidenten. Obama är helt maktlös inför alla de potenta och överbetalda aktörerna inom politik och affärsvärld. Dessa släpper inte ifrån sig makten. Och de har blivit mentalt störda av alla intriger i politiken, av girigheten i det kapitalistiska systemet, av alla krig som landet hela tiden dras in i och av fundamentalistiska religiösa trosläror.

Det värsta är att det inte finns nån sjukdomsinsikt hos det amerikanska folket. De flesta tror att det bara är att köra på som vanligt. Men gör de det så kommer landet snart att kollapsa. Den grundläggande ekonomiska trosläran är låga skatter. Att försöka få en troende på andra tankar är lönlöst. I USA är skattesatsen ca 22 . De borde höja den till det dubbla för att klara av en gemensam välfärd. Men det nytänkandet finns ingenstans.

Men det är lika bra att USA:s ekonomiska system kraschar så att medborgarna vaknar upp. Men det kan inte vara särskilt bra att det är den förste färgade presidenten som kraschlandar. Med tanke på tillgången av alla vapen i USA så är det tveksamt om Obama klarar sig undan ett attentat. Den tidigare presidenten Bush var under sin sista tid i Vita Huset a lame duck. Det finns en risk för att Obama också blir tämligen förlamad och inte kan uträtta särskilt mycket. Första dan på jobbet var inte så lyckad. Han ringde runt i Mellanöstern till vissa makthavare. Men han kontaktade inte Hamas eller Iran. Det kan man inte kalla en nystart på USA:s mellanösternpolitik. USA är som vanligt fast i det förflutna.

USA:s självförtroende fick sig en knäck den 11 september. Och inte lär det blir så mycket bättre framöver, trots att det kommit en ny president som styr och ställer.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 23 jan 2009 12:15

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: