sourze.se

Israels illdåd i Gaza

"Israels bombningar, invasionen och dödandet av civila i Gaza är ett illdåd. Och av det har vi många exempel i den moderna historien."

Israels bombningar, invasionen och dödandet av civila i Gaza är ett illdåd. Och av det har vi många exempel i den moderna historien. Och de är i allmänhet förbundna med ett namn: Guernica, Oradour, Babij Jar, Katyñ, Lidice, Sharpeville, Treblinka, Hanoi. Där har våldet triumferat. Men eftervärldens dom har fallit hård över dem som burit ansvaret. Nu fogas ett nytt namn till raden: Gaza, januari 2009.

Guernica

Den 26 april 1937 bombades den baskiska staden Guernica. Den blivande diktatorn i Spanien, Francisco Franco, bad hjälp från Tyskland. Luftwaffes kondordivision stod till tjänst. Guernica förstördes totalt. 1658 dödades och 889 skadades.

Pablo Picasso målade 1937 tavlan "Guernica", 3,45 m x 7,7 m. Tavlan berättar om lidandet som orsakades av nazityska bombflyg och som stod till de spanska fascisternas förfogande. Fascisterna vann inbördeskriget och Picassos tavla flyttades till Museum of Modern Art i New York. Målningen visades första gången vid världsutställningen i Paris 1937. Först efter Francos död kunde "Guernica" återbördas till Spanien och finns nu i Museo Reina Sofia i huvudstaden Madrid.

En reproduktion av tavlan finns i FN:s högkvarter i New York. När USA:s utrikesminister Colin Powell höll ett tal framför tavlan, för att försvara USA:s krig mot Irak, var tavlan övertäckt med ett blått skynke. Meningen var att tv-tittarna inte skulle dra paralleller med USA:s krig i Irak och bombningen av Guernica. 1956 visades tavlan på Moderna museet i Stockholm.

Israel bombar Gaza med amerikanska attackhelikoptrar och attackflygplan. Över tusen döda varav över 300 barn, 4000 sårade. Tankarna går automatiskt till den nazistiska bombningen av Guernica.

Oradour

Oradour-sur-Glane i Frankrike kallas Martyrstaden. 10 juni 1944 mördades alla invånare i staden av den tyska SS-pansardivisionen Das Reich. Tyskarna delade upp invånarna. Kvinnor och barn spärrades in i kyrkan och männen i magasinen. Kyrkan och magasinen besköts med kulsprutor. Efter dåden brändes det hela. 642 invånare dödades, varav 247 kvinnor och 205 barn.

"FN meddelar att israeliska styrkor i Zaytun i Gaza fört 110 palestinier, varav hälften barn, i en byggnad för att 24 timmar senare angripa den med granateld och då dödat 30 människor."

Babij Jar

Babij Jar är en ravin utanför Kiev i Ukraina. Den 26 september 1941 beslutade tyskarna att Kievs judiska befolkning skulle avlivas. Motiveringen var att Kievs judiska befolkning hade saboterat tysk krigsmaterial. 29-30 september skedde en massavrättning av 33 771 ukrainska judar. Arkebuseringen leddes av Standartenführer Paul Blobel som var befälhavare för Sonderkommando 4a inom Einsatsgruppe C. Judarna arkebuserades och begravdes i ravinen. Förutom tyskar så deltog även ukrainska milismän aktivt i massakern. De ukrainska milismännen kämpade för Ukrainas självständighet från Sovjetunionen. I juli 1943 återvände tyskarna till Babij Jar för att gräva upp de mördades kroppar och bränna dem för att utplåna alla spår efter illdådet.

Dessa fruktansvärda illdåd mot den judiska befolkningen gör att Israel anser sig ha rätten att använda övervåld mot palestinier som i sak inte har någonting att göra med förintelsen av judar. Som ledande stormakt stoppar USA den fredliga världens försök att förhindra Israels bombningar och massmord i Gaza. Det finns andra lösningar än brutalt militärt övervåld.

Efter kriget dömdes Standardfürer Paul Blobel till döden genom hängning för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten. Undrar när amerikanska och israeliska krigsförbrytare ställs inför rätta?

Dmitrij Sjostakovitjs Symfoni nr 13 bär namnet "Babij Jar".

Katyn

Katynmassakern eller skogsmassakern i Katyn, som det också kallas, är platsen där 4421 polska officerare våren 1940 avrättades på order från den sovjetiska säkerhetstjänsten NKVD. Katyn ligger i närheten av staden Smolensk i Ryssland.

Kathyn är en ort i Vitryssland där tyskarna våren 1943 dödade alla invånare genom att bränna byn, med människor och allt. Kathyn är en av de tusentals vitryska byar där tyskarna brände och dödade befolkningen.

Israel använder samma metod i Gaza som ryssarna använde i Katyn. Motståndarnas ledare avrättas kallblodigt. I Gaza mördar Israel systematiskt Hamas ledare.

Lidice

Den 10 juni 1941 tog en SS-trupp kommandot i byn Lidice i Tjeckoslovakien. Hela befolkningen arresterades. Alla män över 16 år arkebuserades. Kvinnor och barn skickades till koncentrationsläger. Orsak till illdådet var att riksprotektorn i Böhmen-Mähren, Reinhard Heydrich hade blivit mördat. Tyskarna trodde att attentatsmännen gömde sig i Lidice. Den 24 juni 1942 mötte byn Lezaky samma öde, av samma orsak.

Jag kan inte låta bli att jämföra Israelstyrkornas framfart i de ockuperade områdena. Israels armé använder kollektiva bestraffningar. Aktiva motståndares hus bombas och jämnas med marken med bulldozer. Ledarna i motståndsrörelsen i Palestina mördas kallblodigt av israeliska missiler.

Sharpeville

Medlemmar i PAC Pan-Afrikanska Kongressen demonstrerade mot de vitas nya lagar som diskriminerade de svarta i Sydafrika ännu mera. Demonstrationen skedde i det svarta bostadsområdet Sharpeville den 21 mars 1960. Sydafrikansk polis öppnade eld mot demonstranterna. 69 svarta dödades, många var kvinnor och barn. 180 sårades. Den svarta befolkningen protesterade mot massakern genom strejker och demonstrationer. Aktionerna skadade Sydafrikas ekonomi. Efter blodbadet fördömde FN Apartheidsystemet första gången. Många länder började bojkotta sydafrikanska varor. När skall vi börja bojkotta israeliska varor?

Israel stod hela tiden i nära förbindelse med den vita Apartheidregimen, likaså USA. Förhållandena i dagens Israelockuperade områden i Västbanken liknar Apartheidsystemet och i vissa fall är det israeliska systemet ännu hårdare än Apatheid. Förresten det var först i fjol som USA tog bort Nelson Mandela från terroristlistan.

Treblinka

Första transporten kom till koncentrationslägret Treblinka den 22 juli 1942. Aktiviteten i Treblinka fortsatte till slutet av oktober 1943, då sköts de kvarvarande fångarna och koncentrationslägret revs. Man uppskattar att 870 000 judar mötte döden i Treblinka.

Fångarna gjorde uppror mot sina fångvaktare den 2 augusti 1943. 600 lyckades fly. Några månader senare fanns ca 40 i livet. Återstoden mördades av polska bönder och ukrainska nazigrupper.

Undrar vad Israel kommer att göra med "koncentrationslägret" Gaza efter attackerna som har orsakat över tusen Gazainvånares död? Uppror har palestinierna redan gjort, men de har ingen möjlighet att fly från massakern.

Hanoi

USA bombade Hanoi i Vietnamn julen 1972. I bombningarna deltog mer än 100 bombflygplan, över 500 attackflygplan och under 12 dagar fälldes över 20 000 ton bomber.

I samband med bombningarna kom Olof Palme med sitt klassiska uttalande: "Och därför är bombningarna ett illdåd. Och av det har vi många exempel i den moderna historien. Och de är i allmänhet förbundna med ett namn: Guernica, Oradour, Babij Jar, Katyñ, Lidice, Sharpeville, Treblinka. Där har våldet triumferat. Men eftervärldens dom har fallit hård över dem som burit ansvaret. Nu fogas ett nytt namn till raden: Hanoi, julen 1972."

Jag har lagt till ännu ett: Gaza, januari 2009.


Om författaren

Författare:
Unto Seppälä

Om artikeln

Publicerad: 19 jan 2009 12:27

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: