sourze.se

Rättvisa orättvisor och människors olika värde

"Råttan tycker kanske att det är orättvist att just han skulle råka ut för katten. Men det är helt rättvist att han blev kattmat eftersom han inte såg sig för. Själv tittar jag varje kväll igenom alla mina banktillgångar och räknar in miljonerna."

Att människorna här på jorden har ett lika värde är förstås en myt som inte många tror på i praktiken. Redan Jesus accepterade verkligheten. Änkan med skärven hade ett betydligt högre värde än månglarna. Dom drev Jesus ut ur templet och bad honom att dra åt helvete. Om han hade trott på deras lika värde så hade han låtit omskola månglarna till att jobba i hemtjänsten som barmhärtiga samariter.

Att vi här i Sverige har så hög levnadsstandard och välfärd är inte mer än rätt och inte det minsta orättvist. Folken där nere i Mellaneuropa höll ju på att kriga och slå ihjäl varandra under hela 1900-talet och det var mycket tal om övermänniskor och olika värden på folk. Så de får skylla sig själva för att deras levnadsstandard är lägre än här i Sverige. Och att kalottmänniskorna i Israel och Hamasfolket i Palestina inte får en lugn stund är deras eget fel. Hade de trott på människans lika värde så hade de träffats på lördagskvällarna och groggat och ätit hela natten.

Om Bush hade trott på människans lika värde så hade han bjudit in Irans president till Vita Huset och de skulle ha löst sina inbördes problem på nolltid. Många amerikaner köpte hus som de sen inte kunde betala och därför kom de på obestånd. De tyckte att det var orättvist att just de blivit lurade. Men de har sig själva att skylla. De lever ju i världens största demokrati och gör som de vill. Knarkaren tycker kanske att det är orättvist att just han stryker med av en överdos. Men det är inte mer än rätt, för alla vet ju att det är livsfarligt att använda droger. Rökaren tycker kanske att det är orättvist att just han får problem med lungorna. Men han har sig själv att skylla. Alla vet ju att cigarretter inte är några hälsoprodukter.

Råttan tycker kanske att det är orättvist att just han skulle råka ut för katten. Men det är helt rättvist att han blev kattmat eftersom han inte såg sig för. Själv tittar jag varje kväll igenom alla mina banktillgångar och räknar in miljonerna. Att många andra inte har lika många miljoner är inte nåt som jag kan göra nånting åt, och det är inte det minsta orättvist utan helt rättvist.

Jag vet inte om det här är en rättvis betraktelse. Kanske är det tvärtom.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 13 jan 2009 13:58

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: