sourze.se

Klimat- och alkoholhyckleriet

"Att ett stort antal långtradare varje vecka korsar landet och att ett stort antal privatbilar avgår i deras spår varje vecka året runt, hörs inte ett pip om från politikerna. Men däremot det förfärliga att vi köper alkohol utomlands."

Hyckleriet firar nya triumfer i frågor som bilkörning och den mer eller mindre komiska svenska alkoholpolitiken. Vi kan börja med bilkörningen. I Sverige tillmäts vår bilpark ha så stora utsläpp att det kommer att påverka praktiskt taget hela världens klimat. Från miljöpartisterna mullrar det hotfullt: Gör någonting, annars...! Regeringen hotar med höjda koldioxidskatter vilket inte är annat än förtäckta bensinskattehöjningar. Inlindade i vackra fraser om klimathotet. Men stryps bil- och transportsektorn så innebär det också minskade intäkter till statskassan. Ingen regering säger nej tack till de ca 80-90 miljarder bränsleskatterna ger. Det gäller bara att inte ta för kraftigt strupgrepp så att inkomstkällan sinar totalt. Som sagt: Regeringen låtsas så där lite lagom att vara bekymrade över vår kärlek till bilen när vi i stället borde sätta oss på tåget och resa tillsammans med alla andra i en enda stor lycklig kollektivresenärsskara.

Varje vecka går det ett stort antal långtradare från Sverige, fullastade med bland annat öl. De rullar ner genom Europa och lastar av i bland annat Danmark och Tyskland. Fortsätter sedan med att lasta vanligt vatten som sedan transporteras tillbaka till Sverige och distribueras över praktiskt taget hela landet. Så går det till i det riktigt stora rallyt: I en lång karavan åker vi i våra, för klimatet så förskräckliga, bilar till Danmark och Tyskland och fyller bilarna till bristningsgränsen med de varor som nyss levererats av långtradarna. Hem igen och en liten tripp på omkring 100-150 mil per fordon har verkställts. Varför i all världen detta rally? Jo, i Tyskland till exempel kostar öl, vin och sprit en bråkdel av vad de kostar i Sverige. Från svensk sida tar folkhälsoministern till bastoner och är "djupt bekymrad" över denna import som givetvis inte har så mycket med alkoholskadornas eventuella uppkomst att göra, utan man ser skattemiljoner rinna bort. Det är ju ett betydligt större bekymmer än det eventuella klimathotet.

Att ett stort antal långtradare varje vecka korsar landet och att ett stort antal privatbilar i deras spår avgår varje vecka året runt, hörs inte ett pip om från politikerna. Men däremot det förfärliga att vi köper alkohol utomlands. Maria Larsson Kd ser "en stor fara med detta då man inte har kontroll över inköpen utomlands". Kort sagt: drick gärna, men drick hårdbeskattade varor från vårt systembolag. Föreslår någon att vi skall ta efter Tysklands skattenivå på alkohol, för att därigenom skydda klimatet från bilåkandets fördärvliga inverkan, tar det eld i riksdagens nykterhetsivrare. Det går inte alls för sig, tänk på ungdomen, tänk vilka alkoholskador vi kommer att få se. Svenska folket kommer att supa ihjäl sig, och så vidare låter det från det hållet. Vi tilltros absolut inte att själva kunna hantera varorna.

Å ena sidan kör vi alldeles för mycket bil, det hotar klimatet. Å andra sidan sägs inte så mycket om bilkaravanerna till Danmark och Tyskland, och att dessa skulle ha någon klimatpåverkan. Vi dricker på tok för mycket alkohol och då den är inköpt utomlands hotar den "folkhälsan". Däremot, inköpt på systembolaget och hårdbeskattad, är det visst rena hälsokosten, nåja kanske inte riktigt.

Regeringen, inte bara den borgerliga utan även socialdemokratiska, sätter hyckleriet i högsätet när de pratar om klimat och alkohol. Menade man allvar med sin alkoholpolitik anpassar man alkoholbeskattningen efter Tysk modell. Det skulle befrämja "klimatet" så att vi slipper sitta i bilkaravanerna till och från Tyskland eller Danmark för att få köpa öl och vin till vettiga priser.

Nu skall jag läska mig med en öl, inköpt i Flensburg. SKÅL!


Om författaren

Författare:
Kenneth Åhrlin

Om artikeln

Publicerad: 09 jan 2009 13:42

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: