sourze.se

Blondinbellas usla bordsskick i TV

"Blondinbella skulle inte klara sig särskilt långt på en Nobelmiddag förrän någon lade märke till hennes bordsskick."

Såg ni Blondinbella Isabella Löwengrip i TV4s Nyhetsmorgon 7/1/09? Jag fick tre intryck: Det första var att hon är ganska skärp för att vara så ung som 18 år och det andra att hon verkar vara medveten om att hon är en stor förebild för tonårstjejer. Men det tredje var inte så smickrande: Blondinbella har nämligen uruselt bordsskick! I slutet av programmet serverades mat som hade lagats av dagens kock. Programledarna och vädermannen såväl som kocken åt på ett korrekt sätt medan Blondinbella visade att hon inte vet hur man håller en kniv och gaffel. Frågan är om hon har dåligt bordsskick eller om jag blivit en sur gammal gubbe som inte har koll på nutidens ungdoms livsvanor?

En sak är dock klar. Blondinbella skulle inte klara sig särskilt långt på en Nobelmiddag förrän någon lade märke till hennes bordsskick. Egentligen är det inte hennes fel att hon inte vet hur man använder bestick. Det är troligen hennes föräldrar som inte brytt sig om att lära henne hur man håller i en kniv och gaffel när man äter. Det är heller inte så ovanligt därför att många svenska föräldrar på 90- och 2000-talet har inte brytt sig om att lära sina barn hur man äter korrekt. Okejdå … som sagt så kan det hända att jag är gammaldags. Kanske tiderna har förändrats och kanske det är helt okej att vända på gaffeln och hålla den som Blondinbella gjorde och hyvla in maten i munnen såsom hon gjorde i direktsänt TV. Och hur gjorde hon då? Hon höll gaffeln mellan sina fingrar på exakt samma sätt som man håller i kinesiska pinnar! Men kära lilla Isabella om du nu ska äta en köttbit med sallad såsom du gjorde i teve inför hur många tittare som helst då bör du åtminstone begripa att det är svensk och inte orientalisk mat som du äter och gaffeln hålls inte på samma sätt som pinnar.

Jag har här på Sourze tidigare berättat att jag gick på en fin internatskola på Irland och med undantag av våldet som speglas i filmen var skolan en exakt kopia av skolan i Jan Guillous "Ondskan". En sak som vi lärde oss var bordsskick. Inte för att vi en dag skulle bli Nobelpristagare eller äta middag med Drottning Elizabeth utan det handlade bara om att det var normalt att lära ungdomar bra bordsskick. När jag då kom till Sverige på 60-talet märkte jag att alla Svenskar jag åt med hade bra bordsskick, men någonting hände under de efterkommande decennierna, särskilt efter år 1990. Ett bra exempel jag kan komma på är hur en f.d. flickvän till mig i slutet av 90-talet inte kunde begripa varför jag ersatte knivarna med skedar på det framdukat bordet när hon och jag tillsammans med hennes barn skulle äta spaghetti med köttfärssås! "Vi äter med kniv och gaffel i Sverige" sade hon med ett leende medan jag försökte förklara att spaghetti skall med bruk av sked rullas på gaffeln. Så gör man i Italien och så gör man när man äter spaghetti i de flesta länder - förutom kanske i Sverige… Vad vet jag? Dessutom förstörde hon och hennes barn den goda köttfärssmaken genom att dränka maten med ketchup, men det där är en annan historia.

Kanske någon kan rätta till mig i fall jag har fel. Är det så i dagens moderna samhälle, att det är acceptabelt att hålla en gaffel som om den vore en kinesisk pinne eller beror Blondinbellas bruk av gaffeln på det sättet på att hon till skillnad från de flesta ungdomar har så mycket pengar att hon kan äta Sushi varje dag? Hon har ju berättat att Sushi är hennes favoritmat och det märks i hur hon håller sin gaffel. Är det bara hon som gör detta? Jag tvivlar på det.

Kanske någon ung tjej, typ Cim Efraimsson skulle kunna tala om för mig om jag är helt ute och cyklar? Jag är faktiskt beredd på att lyssna på ungdomarnas åsikter om detta. Men jag har svårt att tänka mig att en gaffel ska hållas mellan fingrarna som en kinesisk pinne? Så åt man inte förr, så äter man inte i dag och om jag inte är helt ute och cyklar så kommer folk aldrig någonsin att äta så i framtiden. Om jag har fel… om det är en ny "trend" som jag har missat då ber jag Blondinbella och alla andra ungdomar om ursäkt, men samtidigt vill jag säga att om det är en ny trend då tycker jag att det ser fördjävligt ut.


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 07 jan 2009 16:15

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: