sourze.se

Otto Sjöberg ny chef för TV4?

"Jag fattar inte varför alla dessa "intelligenta" journalister vi har i det här avlånga landet inte kom på detta redan i går?"

Det märkligaste med gårdagens nyhet om Otto Sjöbergs avslöjande om sitt kommande avhopp från chefredaktörsstolen på tidningen Expressen var att inget medium "kom på" vad det är för "annat erbjudande" som ligger bakom att han lämnar sitt jobb. Jag kom dock på det ganska omedelbart när jag hörde nyheten. Jag skickade ett mail till Otto för att fråga om det möjligen kunde vara sant att han skulle ta över Jan Schermans jobb som VD på TV4. Jag avslutade mailet med "Lycka till på TV4". Jag förväntade mig inget svar, men i morse kom ett svar som är formulerad på ett sådant sätt att det endast kan tolkas som att jag har spekulerat rätt:

"Tack, Billy, men vi ska inte gå händelserna i förväg. Inget är klart och vi får se vad som händer."

Om jag hade varit helt ute och cyklat hade Otto svarat att jag hade fel.

Jag har känt Otto Sjöberg sedan slutet av 80-talet då han var Nöjesredaktör på Aftonbladet. Det är en kille med stor integritet och en person som är född till att bli publicist. Många ögonbryn höjdes när han lämnade tidningen Aftonbladet för att bli chef på TV4s Nya Medier. Otto var nämligen f.d. Aftonbladets chefredaktör Anders Gerdins kronprins och om han hade stannat på tidningen kan Ni vara helt säkra på att det hade varit Otto Sjöberg som hade efterträtt Gerdin. Men det blev konkurrenten Expressen för f.d. Aftonbladaren Otto Sjöberg och när han började på tidningen var Expressen kanske Sveriges mest skadade tidning. Under Ottos sju år har tidningen blivit en mycket bättre blaska och gapet mellan Aftonbladet och Expressen har minskat för första gången på flera år. Jag vet vad en del tycker nu: "Expressen skriver en massa skit!" - Det är klart att Expressen skriver en massa skit, men det gör också Aftonbladet. Det är deras affärsidé och vi läsare gottar oss i "skiten" som de skriver, och så länge vi köper kvällstidningarna kommer de att finnas. Därför är det viktigt att kvällstidningar styrs av skickliga chefredaktörer och Otto Sjöberg var den skickligaste chefredaktören på Expressen sedan Bo Strömstedt. Där emellan kom ett gäng clowner som drev tidningen ner i kloakerna.

Otto som TV4-chef då? Inte illa säger jag! Han är fortfarande ung och han är smart. Smart nog att inte lämna Expressen utan att han har någonting mer spännande att gå till, och vad kan bli mer spännande än jobbet som VD på TV4? Dessutom är jobbet som VD på TV4 den enda lediga platsen inom mediernas höga kretsar just nu. Jag fattar inte varför alla dessa "intelligenta" journalister vi har i det här avlånga landet inte kom på detta redan i går?


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 11 dec 2008 11:43

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: