sourze.se

Inför Champions League

I kväll är det dags för sista omgången av gruppspelet i Champions League. Världsstjärnorna i Chelsea måste vinna mot ett betydligt mindre namnkunnigt CFR Cluj för att vara säkra på avancemang.

De flesta av grupperna i Champions League är redan avgjorda. Men i två av grupperna är det fortfarande en fight om de där ack så viktiga platserna i slutspelet.

För Chelseas del handlar det främst om heder. Ty ägaren, och tillika mångmiljardären, Roman Abromovitj har sedan dag ett sagt att klubbens främsta mål är en Champions League-titel och efter fjolårets snöpliga förlust mot Manchester United i finalen är den ryske ägaren oerhört revanschsugen. Med en ny coach inför säsongen var målsättningen glasklar, Champions League-spöket skulle skrämmas bort. Chelsea har tre semifinal- och en finalförlust de senaste fem åren och det som fansen i London saknar allra mest är utan tvekan det åtråvärda Champions League-pokalen på Stamford Bridge. I kväll möter de överraskningsgänget CFR Cluj som i gruppspelet redan vunnit över Roma och spelat oavgjort mot Chelsea. Inför kvällens omgång är de redan avsågade från toppstriden i grupp A som avgörs mellan Chelsea, Roma och Bordeaux. Förutsättningarna för i kväll är alltså att Chelsea spelar med kniven mot strupen och måste vinna för att vara helt säkra på en plats i slutspelet 1:an och 2:an i varje grupp går vidare. Roma, som leder gruppen på 9 poäng, möter Bordeaux hemma på Stadio Olimpico i Rom och måste också vinna för att gå vidare i alla fall så länge Chelsea vinner. Skulle dock Chelsea förlora så går Roma vidare tillsammans med Bordeaux oavsett resultat i den matchen. CFR Cluj har egentligen bara en teoretisk chans på tredjeplatsen och spel i UEFA-cupen, någonting som skulle gynna klubb som CFR Cluj enormt med tanke på den ekonomiska skjuts en sådan plats ofta ger.

Alla möjliga och omöjliga resultat går att diskutera in absurdum, men det lag som har mest att förlora i kväll är tveklöst Chelsea och då deras nytillträdde tränare, Luis Felipe Scolari i synnerhet. För det är som bekant alltid tränaren som får det hett om öronen när framgångarna uteblir och det är som sagt Champions League-titeln ägaren vill ha och levererar inte Scolari tror jag inte att Abromovitj är sen att vissa sitt missnöje. Chelsea hade inte förlorat hemma på Stamford Bridge sedan Sundsvall brann ungefär men den här säsongen har the Blues redan mäktat med två blytunga förluster hemma 0-1 mot Liverpool och 1-2 mot Arsenal, vilket fått en del fans att ifrågasätta Scolari. Han behöver det här avancemanget för att skapa sig lite andrum. Även om Chelsea ligger på en fin andraplats i Premier League så är förväntningarna tunga som pansarbeklädda Mercedesbilar och alla kräver titlar och framgång. Mittfältsgeneralen Frank Lampard är avstängd efter ett rött kort senast, Michael Essien är långtidsskadad, Ricardo Carvalho för övrigt en av fotbollens stiligaste backar, Florent Malouda, Di Santo och Belleti är även de skadade vilket inte gör Scolaris jobb lättare direkt. Positivt för honom är dock det faktum att han förfogar över en bänk av världsklass.

I grupp B är det fight om andra- och tredjeplatsen. Zlatans Inter är klara för slutspel men där bakom är det desto jämnare. För Mikael Nilssons Panathinaikos behövs vinst eller oavgjort mot uppstickaren från Cypern Anorthosis för vidare avancemang. Men om det finns något som folk på Cypern gillar så är det att tvåla dit storebror Grekland. Anorthosis har själv chansen att gå vidare vid vinst mot Panathinaikos, och det om något skulle vara en praktskräll. Men de finns även risk för att Anorthisos får åka hem till den soliga ön utan något avancemang överhuvudtaget. Laget som ligger på fjärdeplats inför kvällens omgång, Werder Bremen, möter ett redan slutspelsklart Inter och kan, om de vinner, snuva cyprioterna på Uefa-cupplatsen. Med svenska ögon sett är det glädjande att skador i Bremen öppnar för Markus Rosenberg i anfallet.
Champions League drar inte riktigt igång förrän än slutspelsfasen inletts. Matcherna fram till dess är för det mesta en transportsträcka som de stora lagen måste färdas på. Men ibland får någon av jättarna problem, det börjar hacka i maskineriet och helt plötsligt har någon av de mindre, redan på förhand avfärdade, smugit sig förbi och roffat åt sig en plats bland de stora. I kväll får vi se om Anorthosis kan bli ett sådant lag, och jag är en sucker för underdogs så för mig får de mer än gärna ta sig vidare.


Om författaren

Författare:
Alexander Brock

Om artikeln

Publicerad: 09 dec 2008 10:13

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: