sourze.se

Vid Anastasias gravplats

"S.t Petersburgs absolut intressantaste kyrka är Peter och Paul-katedralen. Den är under renovering och stängdes 1992, men jag blev insläppt av en byggnadsarbetare mot en liten muta."

S.t Petersburgs absolut intressantaste kyrka är Peter och Paul-katedralen. Den är under renovering och stängdes 1992, men jag blev insläppt av en byggnadsarbetare mot en liten muta. Detta är både vanligt och ibland nödvändigt i Ryssland. Konduktören på ett tåg kan till exempel sälja de sista platserna till högstbjudande och då hjälper inga bokningar.

Den gången var gravarna inte färdigt restaurerade. Nu vilade Romanovs där i prydliga rader under marmor och guld: De forna härskarna i detta enorma rike.

I en särskild avskilt kapell förvaras det som finnas kvar av den siste tsaren, Nikolaj II med sin familj. Man har som bekant grävt upp deras kvarlevor i Jekaterinburg och identifierat dem med DNA. Först godtogs det inte av den ortodoxa kyrkan men i dag ligger de där under ett minnesaltare. Med dem begravdes en myt.

Myten om Anastasia är också begravd här. Trots att flera kvinnor utgivit sig för att vara tsarens yngsta dotter som undkommit och trots de böcker och filmer som gjorts på temat så är myten inte sann. Alla fyra döttrarna fanns kvar i graven.

Under många år trodde man ganska allmänt att tsarens yngsta dotter kunde ha överlevt, och nu reste runt i världen. När man till slut identifierat en ung kvinna som gjorde anspråk på titeln och fann att hon tillbringat sin ungdom på mentalsjukhus fick läkarna en ny psykisk diagnos: Anasasiasyndromet. En slags korsning mellan Münchhausens och hybris?

Den sista graven i Peter och Paul-katedralen blir sannolikt den siste tsarens mamma, prinsessan Dagmar, som flyttades dit så sent som år 2002. Hon hade ju flytt till hemlandet Danmark före Revolutionen.

Bakom den gamla kyrkan som nu är i fantastiskt skick byggs en lite mindre ståtlig kyrka där resten av familjen Romanov i exil ska få sina sista vilorum. Där finns 78 platser och hittills är bara 11 upptagna.Om författaren

Författare:
Sunny Börjesson

Om artikeln

Publicerad: 08 dec 2008 13:32

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: