sourze.se

Dags för de äldre betala sin skuld till de yngre

Utöver att genom inflation och pensionssystem ha överfört stora ekonomiska resurser till sig själva på ålderns höst, så har den äldre generationen skapat en svindlande astronomisk miljöskuld.

Marknaden har upptäckt målgruppen äldre penningstarka konsumenter som hävdar att de slitit och släpat för samhället under hela sitt liv och på äldre dar ska njuta frukterna av sitt hederliga arbete. Sina förmögenheter och pensioner har de dock byggt upp under 70- och 80-talens inflationsekonomi. Nu far de med självklar rätt jorden runt, spelar golf, dricker årgångsviner och missionerar om arbetets värde. De klappar sig för bröstet och njuter belåtet över sin förträfflighet och fordrar för sin stora numerär att sjuk- och äldrevård bekostas av samhället, det vill säga av den yngre arbetande generationen. Med generösa räntebidrag har de byggt sina bostäder och låtit inflationen betala räntor och lån. Sina pensioner har de betalat med smart skatteplanering genom inflation och skatteavdrag för att sen ta ut dem i låginflationspengar efter att de själva sänkt skatterna. Dessutom har de på ett upprörande flagrant vis förändrat pensionssystemet och undantagit sig själva. Vad som ägt rum är en enorm omfördelning i tiden av inkomster och kapital till nackdel för yngre generationer, de som saknade inflytande över samhällskontraktet under åren då det begav sig.

Utöver att genom inflation och pensionssystem överföra stora ekonomiska resurser till sig själva på ålderns höst, så har den äldre generationen skapat en svindlande astronomisk miljöskuld åt yngre och ofödda generationer.
Tala om att ha byggt upp samhället. Detta för säkerhets skull sagt med reservation för vanliga lågavlönade löntagare som inte hade möjlighet att hänga med i svängarna då det begav sig för den äldre generationen.

Det är definitivt dags att börja diskutera en återföring av resurser till yngre generationer för att bland annat lindra dess enormt tunga börda av miljöskulden. Jag uppmanar alla ungdomar i "Reclaim the Streets" med flera att vid nästa val rösta bort alla som är födda före 1954, året som skiljer det gamla och nya pensionssystemet, och kräva tillbaka sina legitima resurser från den äldre generationen. Tillväxten under 70-, 80- och 90-talen motiverar inte lyxpensionärernas överflöd idag. Den yngre generationen bör också kräva att pensionsåldern höjs, eftersom de äldre idag är betydligt friskare och lever längre än förr.


Om författaren

Författare:
Carl E. Lundborg

Om artikeln

Publicerad: 16 nov 2008 12:30

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: