sourze.se

IPRED: Får jag stjäla din cykel... för eget bruk?

"Vad säger ni fildelare, vad skulle ni göra om vi upphovsmän klev in på era bakgårdar, stal era cyklar och förklarade det med ursäkten att vi bara skulle använda dem för eget bruk?"

Att en rad artister, skådisar och diverse upphovsmän skriver idag, i en DN-debattartikel, om att en lag mot fildelning inte kommer en dag för tidigt, men att den är lite sent påtänkt... och vet ni vad? Det är ganska typisk svenskt. En sådan artikel borde ha skrivits för några år sedan när fildelning började äta upp upphovsmännens levebröd. Varför gjordes inte detta? Det beror på två saker: dels att ingen ville ta första steget, dels för att skivbolagen, bokförlagen och filmbolagen inte hängde med riktigt i utvecklingen. När det gäller de svenska upphovsmännens protester, väntade alla på att någon skulle ta första steget så att de kunde hänga med. Det är en av våra svenska nationalkaraktärsdrag, nämligen att inte våga sticka ut utan att någon annan gör det först. I gruppform är vi svenskar inte rädda, men att skapa gruppen som ska agera krävs individer med stake och personer som vågar och törs saker och ting.

Det är uppmuntrande att kultursnobbar som Björn Ranelid gått med på att skriva under samma artikel som en sångerska som Jill Johnsson. I något annat sammanhang skulle det aldrig förekomma. Att de inte gjort ett sådant här utspel tidigare skyller de flesta av de "kändisar", som undertecknat dagens DN-debattartikel på en ganska dålig ursäkt: de ville undvika kritik från piratorganisationer! Jösses, säger jag, vem bryr sig om piraterna?! Och varför ska man vara rädd för dem? Jag gissar att artisterna är skraja för jantelagen, att det ska påstås att de tjänar mycket pengar - och det skäms man för i Sverige. Men precis som Volvo och Saab gör bilar de är stolta över att tjäna pengar på, borde ju svenska upphovsmän vara stolta över deras verk och att de tjänar pengar på dem. Fildelning handlar ju om ren stöld av material som utgör levebröd för massor av personer i landet. Man behöver inte vara atomfysiker för att dra den slutsatsen!

Som upphovsman själv vet jag hur det känns att bli bestulen på mitt levebröd. Jag behöver bara gå in på Pirate Bay och se att min egen kända jullåt "Julen är här", under december, kommer att laddas ned tusentals gånger. Det gör mig till ett offer för tusentals stölder! Jag kommer inte att få en krona för dessa nedladdningar, trots att jag äger upphov till låten. Det är som om tusen människor klev in i min vardagsrum och stal mat ur mitt kylskåp! Stefan Sauk summerade det hela mycket väl i TV i morse när han sade att en fildelare hade sagt "men jag ska bara ha musiken för eget bruk" Sauk hade replicerat så här: "Okejdå, får jag stjäla din cykel för eget bruk?"

Vad säger ni fildelare, vad skulle ni göra om vi upphovsmän klev in på era bakgårdar, stal era cyklar och förklara det med ursäkten att vi bara skulle använda de "för eget bruk"?


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 13 nov 2008 14:30

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: