sourze.se

Handbok för mindre troende

Lutfisk är rena bluffen. Ingen har sett en simmande lutfisk och ändå säljs de överallt denna årstid. Den smakar ungefär som cellstoff förr och kan endast nedsköljas med pepprad vitsås.

Teologerna verkar vara lite oense, så då har du tolkningsföreträde. Julen är en tid då vi ofta ställs inför val!

Lucia är en gammal kristen symbol som påstås härstamma från Syrakusa på Sicilien. Men hon verkar också vara nära släkt med Jeanne de Arc. De har lite olika temperament dessa damer så här står du åter inför ett fritt val.

Hur en lussekatt ska se ut och tillverkas har det rått teologiska tvister om i århundraden. Ska den likna en katt eller ett kors eller sådana som mormor gjorde? Måste man blanda i saffran eller kan man fuska i vilket gult pulver som helst? Hur går det då med själens salighet? Under alla förhållanden är saffran ett av de dyraste ämnen som finns. Så du som är rik kan bli fattig fort inför jul. ICA förvarar det framför knäna på kassörskorna så ingen ska snatta.

Lutfisk är rena bluffen. Ingen har sett en simmande lutfisk och ändå säljs de överallt denna årstid. Den smakar ungefär som cellstoff förr och kan endast nedsköljas med pepprad vitsås.

Det är lika falskt med julskinkan. Den kan vara tillverkad av diverse köttrester som pressats samman och försetts med en vit kant. Så den ser ut att vara helt äkta, men avslöjas på att den är så lättskuren och lättuggad. Men med hjälp av senap och ilska så går den att få ner.

Korvar med all slags innehåll dyker upp vid jul för man kan göra den hur billig som helst med mjöl, gryn m.m. Förutom gamla farmorsrecept så har vi nu hundratals recept från hela Europa. Det är bara att smaska på men tro inte att du äter kött. Det som en gång var fattigmansmat kan aldrig bli en läckerhet!

Den 10:e december infaller Nobeldagen och då måste varje sann kristen vara extra nobel för det var grundaren. Han sparade sannerligen inte på krutet.

Den 23 november är det Domsöndag och slut på Kyrkoåret. Då börjar allt på ny kula igen "Ett Nådens År" enligt Matteus 21 kapitel. Näringslivet kallar sådant här för brutet räkenskapsår. En del vagt troende tror att det heter dumsöndag.

Nu börjar vi närma oss det verkliga problemet med julen - självaste Jesus Kristus. En del av oss älskar det lilla Jesusbarnet, därför att vi brukar älska nyfödda barn. Men ungefär hälften av oss orkar inte med 33-åringen för han började påstå de mest häpnadsväckande saker och ställa krav på oss. Han började tilltala oss som om vi var vuxna och mogna människor!

"Himmelriket är nära". "Bereden väg för Herran". Detta ropade han ut i öken och på Sion. Han varnade för "Den yttersta tiden" redan innan Obama valdes. För att förstå detta måste man antingen vara extra vis eller extra dum sa en odalman till mig en gång. Ja här kan du välja igen.

"Frid" är en gammal kristen hälsning som jag ibland tillämpat. Men det har sannerligen blivit en massa ofrid och krig också. Detta skrivs den 11:e november 90 år efter första världskrigets slut. Kriget hölls mellan c:a 10 kristna nationer och en muslimsk, det ottomanska riket. Fyra stora välden störtade samman i grus och aska. Tilltänka gudsriken hade blivit helveten.

Oavsett tro och förtvivlan så är det viktigt att i god tid börja göra i ordning julklappar, som till det yttre måste vara mycket vackra. De ska vara av färggrant blänkande papper, ha snören som imponerar och vackert textade adresser. Sådant tar tid och kraft. Tre män kom till Jesus och gratulerade, vi kan med varmt hjärta göra det samma.

Om du stoppar in något i paketet för barnens skull så kan det bli dyrt. Men barn är inte så prismedvetna så försök att ta det lite isigt. Betänk att julen långa stycken är symbolisk så det yttre är ofta viktigare än innehållet. Visst älskar jag Jesus, men nog går jag på ett och annat bländverk. Som ung demonstrerade jag med "Alternativ Jul" men det orkar jag inte längre. Om min jul blir enkel så beror det på att jag själv är enkel! Kan jag få förlåtelse för att jag inte tar in en julgran? Måste jag kalla in kyrkoherden!

Har du lite svårt för julevangeliet så duger Carl-Bertil Jonssons julafton rätt bra. Den kan kallas parodi med den innehåller det mesta, fest och fattigdom, alla slags miljöer, hopp och förtvivlan, men framförallt läran om synd och förlåtelse. Den unge syndaren blir körd i triumf från hem till hem. Han hade gjort sin egen bedömning av vad som var synd eller rättfärdigt. Det borde vi alla göra. Ha en god Advent snart!


Om författaren

Författare:
Jan Brunnegård

Om artikeln

Publicerad: 13 nov 2008 07:42

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: