sourze.se

Kort replik till utrikesminister Bildt

Jag antar, ja, rentav förutsätter, att Ni, herr utrikesminister, redan har äntrat regeringsplanet med direktion al-Sukkariya i Syrien.

På en presskonferens i Vita huset måndagen den 12 augusti förfasade sig president George W. Bush över Rysslands ociviliserade invasion "av en suverän stat" som Georgien. "Ett sådant handlande är oacceptabelt i det 21 århundradet", sade han inför den församlade världspressen 1. Påhejad av den svenske utrikesministern Carl Bildt som skarpt protesterade mot Rysslands flagranta kränkning av "Georgiens territoriella integritet och suveränitet" 2. Med detta sagt tog han regeringsplanet till Georgiens huvudstad Tbilisi för att på plats understryka sin avsky mot det militära övergreppet.

För drygt en vecka sedan - närmare bestämt söndagen den 26 oktober - överskred 4 amerikanska attackhelikoptrar den syriska nordgränsen och anföll mål i och omkring byn al-Sukkariya, ca. 8 km. in på syriskt territorium. Facit, enligt ännu obekräftade uppgifter: 8 döda, varav 4 barn, alla civila. Maktens arrogans lyser igenom i de ordalag som en amerikansk statstjänsteman - anonym, givetvis - använde sig av för att förklara den grova och folkrättsstridiga kränkningen av den syriska nationsgränsen: "När ett tillfälle dyker upp, och ett viktigt sådant, måste man bara ta det!"3. Eller, som en europeisk diplomat något resignerat uttryckte sig: "De såg någonting som de ville anfalla, och de anföll"4. Med sådana nonchalanta argument trampas den internationella rättsordningen i smutsen och banar väg för USA:s väpnade styrkor att angripa vilka mål som helst på den globala arenan som på ett eller annat sätt anses utgöra ett hot mot amerikanska intressen. Allt i enlighet med den s.k. Bush-doktrinen som fastställer USA:s rätt att i förebyggande syfte anfalla en presumtiv fiende varhelst på jorden en sådan kan lokaliseras. För övrigt snarlik den förutvarande Brezjnev-doktrinen som på sin tid gav den sovjetiska kommunistdiktaturen rätt att militärt angripa alla de stater och oppositionella element som på något sätt utgjorde en fara för östblockets diktaturer.

Jag antar, ja, rentav förutsätter, att Ni, herr utrikesminister, redan har äntrat regeringsplanet med direktion al-Sukkariya i Syrien för att på ort och ställe även denna gång skarpt protestera mot USA:s oacceptabla och flagranta kränkning av en suverän nations territoriella integritet. Allt annat vore väl ändå märkligt?!

1 K. Holmberg, Bush uppmanar Ryssland att avsluta alla militära aktioner i Georgien AB, 2008.08.12.
2 Uttalande, UD, 2008.18.11.
3 SvD, 2008.10.27TT-AFP-Reuters.
4 J. Freedland, Brace yourselves - George Bush will soon be free to do just what he wants The Guardian, 2008.10.29.


Om författaren

Författare:
Leif Karbelius

Om artikeln

Publicerad: 11 nov 2008 18:22

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: