sourze.se

En intolerant Gud

Varför skulle Gud inte tycka om kärlek mellan människor av samma kön, de är ju hans avbilder? Varför skulle inte Gud tillåta kvinnor till att ha sex, även om de tror på honom, katolska nunnor, eftersom han själv fick barn?

Har börjat lyssnat mer och mer på Sverige Radio P1, antingen beror det på min ålder, fyller snart femtiotre, eller så är det för att jag har tröttnat på den ytlighet som visserligen inte alltid, men alltför mycket i min smak, breder ut sig i P4, eller så är det för att jag bor på landet och sällan hör människor prata, annat än när jag besöker den stora staden Göteborg.

I vilket fall som helst var det samtal om teologi häromdagen i P1 och det var intressant, betydligt bättre än det underliga program som kallas Halal-TV i SVT. Jag såg det första programmet och betackar mig för fortsättningen. I samtalet om teologi handlade det om hur tolkningar görs av bibeltexter. Jag har inte läst alla kapitel i Bibeln, därför kan jag inte uttala mig om allt, men här gällde det korsfästelsen och uppståndelsen av Jesus.

Först är det diskussionen om vad som menas med att människan ska leva i all evighet. Personligen tror jag inte att det betyder att det finns ett liv efter döden, utan att vi lever, dör, det föds nya barn och därigenom lever mänskligheten vidare. Ordet synd, hade också olika betydelser för de olika deltagarna. En teologiprofessor, menade att synden inte är vad vi skapar, utan att vi inte hjälper dem som har det fattigt.

För min del begås en synd, om du upplever det som en synd. Upplever du skam över ett visst beteende som du själv åsamkar, har du begått en synd, inte annars. I dagens samhälle, när vissa lever som om varje dag vore den sista, hinner man inte ens känna efter vad som är en synd. Enligt tolkningen av Bibeln, som för det mesta tolkas av män, är det kvinnan som åläggs de tuffaste uppgifterna. Om vi skulle tro på Bibeln, att Jesus är född av en oskuld, vilket alla, med vetenskapens hjälp, vet är omöjligt. Om det inte redan för tvåtusen år sedan fanns kvinnor som genomgick IVF, In Vitro Fertilisering, dvs. man plockar ut ägg från kvinnan och befruktar dem med mannen spermier utan för kroppen, för att återföra befruktade ägg, vilket inte är troligt, har kanske rent av en människa/människor fantiserat ihop de fantastiska berättelserna som fyller Bibeln.

Vi ponerar att det finns en Gud, eller flera, beroende på vilken religion du tillber. Varför skulle Gud, om han nu skapat människan till sin avbild, vilja straffa sig själv? Det blir kontentan, eftersom allt som människan gör, skapar, och orsakar är Guds avbild. Varför skulle Gud inte tycka om kärlek mellan människor av samma kön, de är ju hans avbilder? Varför skulle inte Gud tillåta kvinnor till att ha sex, även om de tror på honom, katolska nunnor, eftersom han själv fick barn? Varför skulle Gud inte tillåta kvinnor att visa sitt hår, när han skapat dem som sin avbild? Var inte Gud nöjd med sitt eget skapande? Eftersom Gud utrustade människor med händer, var det inte meningen att vi, oavsett kön, skulle kunna hälsa på varandra, ta i varandra, omfamna varandra, eller tyckte Gud inte att händerna var en bra skapelse?

Jag tror inte, om det hade funnits en Gud, att han/hon skulle ha varit så intolerant, som de flesta män som tolkar de heliga skrifterna hävdar.


Om författaren

Författare:
Ramona Fransson

Om artikeln

Publicerad: 11 nov 2008 09:29

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: