sourze.se

Idol 2008: Nu måste Anna Bergendahl skärpa sig

"Medan Anna sjönk något i mina ögon växte två av hennes konkurrenter enormt. Dessa är Robin E som är en äkta rocksångare med en härlig karisma och Kevin, som oavsett var han hamnar i denna tävling, kommer att ha ett liv som artist."

Jag har inte följt de senaste veckornas Idolsändningar, men jag såg fredagskvällens program. Att Sepideh åkte ut var förutsägbart, men den som jag blev mest besviken på var Anna Bergendahl, som jag, i tidigare artiklar, har hyllat upp över skyarna. Anna är utan tvivel den deltagare hittills i hela Idols historia i Sverige som har de bästa röstresurserna. Hon är kort sagt den bästa sångerska Idol någonsin har haft. De andra deltagarna, hur fantastiska de än må vara, kommer inte ens i hennes närheten av henne när det gäller röstresurserna. Två saker står klart för mig nu, dels att Anna behöver utvecklas ett par år till innan hon kan räkna med någon framgångsrik karriär inom musikbranschen, dels att hon inte har använt sina röstresurser på rätt sätt, men det vill jag, på grund av hennes låga ålder och avsaknad av erfarenhet, inte skylla på henne. Bovarna i dramat är onekligen producenten Pelle Porseryd och hans TV4-maffia. Anna Bergendahl är ett typexempel på hur TV4 styr och utnyttjar dessa ungdomar på ett maximalt hänsynslöst sätt. Deras enda syfte är att slå SVT i tittarsiffror. Allt annat skiter de i fullständigt! Anna har sagt detta själv när hon till en kvällstidning berättade hur TV4 ägnar timmar åt stylingen men bara 20 minuter åt sångrepetitionerna.

Anna gav sig, i fredags, på "Stad i Ljus", en låt vars plats i svensk schlagerhistoria skapades av undertecknad för 20 år sedan. Därför har jag en särskild relation till den låten. Jag tycker inte att Anna sjöng den bra. Det var, som många av hennes låtval, fel för hennes röst. Stad i Ljus är den låt som jag under min musikkarriär haft störst problem att hitta en sångare till. När den, vintern 1987, kom med i sista uttagningen till Melodifestivalen 1988, orsakade den rabalder i pressen därför att, ända fram till mellandagarna , då samtliga andra deltagande låtar hade artister klara, var Stad i Ljus som jag hade i mitt skivbolag, fortfarande utan artist. Det var när jag den 30 december 1987 hörde Tommy Körberg sjunga "Anthem" i radio som det slog mig att han skulle kunna sjunga Stad i Ljus. Inom några timmar hade jag fått Sveriges i särklass bästa sångare att gå med på att sjunga låten i Melodifestivalen 1988 och resten är historia. Det finns i dag några få artister i Sverige som skulle kunna sjunga Stad i Ljus med övertygelse, dessa är Peter Jöback, Niklas Andersson, Carola, Roger Pontare och Loa Falkman. Genom att ge sig på denna svåra låt har Anna Bergendahl utsatt sig själv för risken att inte vinna Idol 2008, någonting som hon faktiskt skulle ha kunnat göra i fall hon valde rätt låtar. Det gör att man kan undra vilka rådgivare TV4 egentligen har åt dessa tävlande ungdomar? Inte kan de vara särskilt duktiga rådgivare. Vore jag Annas rådgivare hade hon i går, istället för att sjunga "Stad i Ljus" ha sjungit Jill Johnssons "Kärleken Är" eller Lena Philipssons "Om Igen". "Stad i Ljus" är inte bara en svår låt, det är ingen poplåt. Det är en psalm vars text innehåller ett andeligt budskap som är alldeles för avancerad och moget för att den ska förmedlas av en 16 åring!

Anna Bergendahl måste skärpa sig rejält och från och med nästa vecka välja rätt låt varje gång om hon vill komma till slutspurten. Gör hon detta kan hon vinna Idol. Gör hon inte det, kommer hon att åka ut under slutspurten.

Medan Anna sjönk något i mina ögon växte två av hennes konkurrenter enormt. Dessa är Robin E som är en äkta rocksångare med en härlig karisma och Kevin, som oavsett var han hamnar i denna tävling, kommer att ha ett liv som artist. Om Anna Bergendahl inte skärper sig omgående kommer Kevin definitivt att sno Idolsegern från henne och i så fall blir det Robin E som kommer tvåa.

Ni kan räkna med att Robin B blir nästa man att åka ut. Därefter kommer Lars att tvingas gå hem när hans spexande inte längre går hem hos de sms-röstande ungdomarna. Sedan kommer ni att se tsunamilika tårar i teverutan när Alice tvingas tacka för sig. Den siste att gå innan slutspurten blir alla småtjejers älskling Johan Palm. Han skulle kunna vinna Idol om han vore ett år äldre och om hans röst som just håller på att gå i målbrottet fick stabilisera sig. Om Johan Palm skulle vinna Idol kan ni räkna med två saker: Att TV4 skulle få en hel del kritik från skivbolaget Sony BMG för att ha koncentrerat sig mest på stylingen och mindre på sången, och för att det inte skulle fungera att spela in någon eventuell framgångsrik platta med honom… åtminstone inte just nu. Johan Palm är nämligen inte redo för en musikkarriär. Han bara ser ut som en liten rockpojke och är kvar i tävlingen på grund av småtjejerna som ägnar sig åt att rösta i Idol. Men varje skivproducent vet att Sverige kryllar av små Johan Palms men de får inte alla visa sig i teve. Å andra sidan skulle en seger för Johan Palme kunna bli en tuff bakläxa för TV4.

Slutspurten blir, som sagt mellan Kevin, Robin B och Anna Bergendahl. Må den bästa av dessa vinna…. men det borde bli Anna. Gör hon en 180 graders vändning nu och väljer rätt låtar kommer hon att bli årets idol.


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 02 nov 2008 13:25

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: