sourze.se

Varför "varför", Norrbottens-Kuriren...

... när det finns ord som "varvid" och "därför"?

"Hon klagade bland annat på smärtor i ryggen varför hon fördes i ambulans till sjukhus för vård". "Mannen stoppades vid en kontroll och det märkes att han var påverkad varför han togs till polisstationen för provtagning". Meningarna är från två olika notiser vid två skillda tillfällen, och detta är bara ett exempel på ur det kan se ut i Norrbottens-Kuriren. I mer än tre års tid - alltså sedan jag började prenumerera - har jag stört mig på detta fenomen som jag verkligen aldrig någonsin sett i någon annan tidning, och jag frågar mig vad det är för fel på ord som "varvid" och "därför". Erkänn att det låter bättre med "Hon klagade bland annat på smärtor i ryggen VARVID hon fördes i ambulans till sjukhus för vård", eller "Hon klagade bland annat på smärtor i ryggen, och fördes DÄRFÖR i ambulans till sjukhus för vård" än dess original!? Eller: "Mannen stoppades vid en kontroll och det märkes att han var påverkad VARVID han togs till polisstationen för provtagning" alternativt "Mannen stoppades vid en kontroll och det märkes att han var påverkad och DÄRFÖR togs han till polisstationen för provtagning". Ordet "varför" anser jag - vän av svenska språket - verkligen felplacerat i sammanhanget.


Om författaren

Författare:
Maria Sågå

Om artikeln

Publicerad: 31 okt 2008 19:57

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: