sourze.se

Mobiltelefonen ger dig hjärncancer

Forskningen visar att risken för hjärn- och ögoncancer mer än fördubblas vid normal användning av mobiltelefoner, men du kan skydda dig.

Dr George Carlo utförde en sju år lång studie för att ta reda på riskerna med mobiltelefonstrålning. Utredningen finansierades och skedde på uppdrag av mobiltelefonindustrin. Resultaten visade att det finns stora risker och George Carlo tog därmed ställning för att öppet berätta om det trots industrins kraftiga ogillande.

Forskningen visar att risken för hjärn- och ögoncancer mer än fördubblas vid normal användning av mobiltelefoner. Vad som oroar forskarna är att ungdomar använder mobilerna betydligt mer än vuxna och att barn allt oftare får mobiler av sina föräldrar. Resultaten visar att vi år 2010 kan förvänta oss 500 000 nya hjärn- och ögoncancerfall per år i världen. Vid den senaste beräkningen av antalet mobiltelefonanvändare i världen hamnade siffran på 1,9 miljarder människor och siffran ökar lavinartat. Samtliga är helt oskyddade för mobiltelefonernas mikrovågsstrålning eftersom industrin vägrar erkänna problemet.

I det ledande mobiltelefonanvändarlandet Sverige existerar nästan ingen debatt om riskerna och varken politiker eller industrin visar tecken på ansvarstagande, men ett fåtal svenska forskare har vågat höja rösterna.

Kopplingen mellan mobiler och hjärntumörer kan inte bli klarare än så här, säger professor Kjell Hansson Mild, forskare vid Institutionen för strålningsvetenskaper och Radiofysik vid Norrlands Universitets sjukhus. En stor sammanställning av flera olika studier kring sambandet mellan hjärntumörer och mobiltelefoner visar att risken för hjärntumörer fördubblats på den sida av huvudet där telefonen används. Riskökningen gäller de som pratar i mobil 2000 timmar under en hel livstid, alltså en knapp timme per dag under en tioårsperiod, enligt Kjell Hansson Mild.

Olle Johansson, docent i neurokirurgi vid Karolinska Institutet i Stockholm säger att det är bättre att ha en handsfree och att man inte har telefonen på kroppen utan lägger den ifrån sig på bordet.
- Då kan man komma ner till väsentligt lägre nivåer, kanske en tiondel", poängterar Olle Johansson.
Han tillägger att sladdlösa telefoner är precis lika skadliga som mobiltelefoner.

Aftonbladet skriver att trots att bevisen hela tiden ökar för att det kan vara hälsovådligt att prata i mobiltelefon tycks regeringen varken vara intresserad av ta reda på mer fakta eller vilja varna användarna.
- Regeringen har det yttersta ansvaret. I flera andra europeiska länder är man mycket mer försiktig, säger Olle Johansson.
Riksdagskvinnan Eva Flyborg fp går så långt som att varna för att vi i värsta fall står inför den största folkhälsokatastrofen någonsin.

Leif Salford Professor i neurokirurgi ingår i ett forskarlag i Lund som i flera olika försök på råttor konstaterat att strålningen från mobiltelefoner öppnar hjärnmembranet och gör att äggviteämnen albumin kan läcka från blodet in i hjärnan. Vad det innebär för hjärnvävnaden är oklart. Forskare i Frankrike har nått samma resultat. Leif Salford kallar mobilstrålningen för det största mänskliga experimentet någonsin.

En annan svensk forskare är inne på samma linje och tillägger att det är strålningen direkt mot hjärnan som är skadlig. Det är statistiskt säkerställt enligt professor Lennart Hardell, överläkare vid onkologiska kliniken på Örebro Universitetssjukhus. Resultaten har publicerats i den ansedda medicinska tidskriften "Journal of Occupational and Environmental Medicine". Rapporten utgår från 16 olika studier.

Soul Travel Magazine har snappat upp några tips för hur du enkelt och billigt kan skydda dig. Gör så här:

1. Prata så lite som möjligt i mobiltelefon. I Ryssland rekommenderas max 15 minuters samtal per dag. Det är förbjudet för barn under 15 år och havande kvinnor att använda mobiltelefon, enligt en obekräftad uppgift.

2. Om du vill prata mycket i telefon använd fast telefoni.

3. Ersätt mobiltelefonsamtal med SMS.

4. Använd alltid handsfree och håll telefon borta från kroppens närhet när du pratar i den. Håll eller lägg telefonen med en armlängds avstånd från kroppen. Om du inte gör det har handsfreen ingen effekt alls. Tanken är att få bort strålningskällan - mobiltelefonen - minst en halv meter från kroppen.

5. Låt handsfree-sladden gå igenom en magnet. Enligt elektronikingenjörer elimineras de strålningsrester som följer med handsfree-sladden in till hörsnäckan. Slå en ögla igenom en neodym-magnet. Du kan köpa dem med färdiga hål. Köp ett tiopack för 60 kr endast 6 kr per magnet på clasohlson.se. Använd 2-4 stycken. Ge bort de andra till dina vänner. Berätta hur och varför de bör använda handsfree och att magneterna hjälper.

Magnetskyddet är inget New Age-påhitt. Det fungerar enligt vetenskapens fysiska lagar och rekommenderas av ingenjörer som är insatta i radiofysik.

6. Bli medveten om hur mycket du talar i mobiltelefon. Använd den inbyggda "ringtidsmätaren" i din telefon. Summera både ut- och inkommande samtal. Om du talar i i mobiltelefon mer än 60 minuter per dag befinner du i den absolut värsta riskgruppen. Fundera på om du är beredd på att drabbas av hjärncancer om några år.

Artikelreferenser till källor och bilder på hur du fäster magneten: Länk: soultravel.se


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 31 okt 2008 19:58

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: