sourze.se

Lissabonfördraget bäddar för oönskade konflikter

Många politiker påstår att freden är Europatankens mening. Ursprungstanken var god men på vägen har någonting gått snett.

Många politiker påstår att freden är Europatankens mening. EU inleddes efter andra världskriget för att förhindra att tyskar och fransmän skulle förgöra varandra. Ursprungstanken var god men på vägen har någonting gått snett.

Sveriges 200-åriga alliansfrihet har framgångsrikt hållit oss utanför två världskrig. Nu är den neutraliteten en historisk parantes. Genom att godkänna EU:s grundlag, Lissabonfördraget, bäddar riksdagen för att vi kommer att hamna i för Sverige oönskade konflikter. Om ett land hamnar i konflikt förbinder sig de andra länderna att komma till undsättning.

Ett starkt EU med stormaktsambitioner talar med en röst samtidigt som 27 andra röster tystas. EU får president, utrikesminister och ambassader runt om i världen. Om Lissabonfördraget gällt vid invasionen av Irak 2003 så hade risken varit stor att svensk trupp tvingats delta. Femton av de nuvarande EU-länderna deltog på USA:s sida i Irakkriget. EU blir i praktiken ett Europas Förenta Stater där Sverige är en obetydlig nordlig provins. Junilistan vill att medborgarna ska få folkomrösta om de vill ändra vår svenska grundlag och anta Lissabonfördraget istället som avvecklar den svenska självständigheten.

Junilistan anser att Europas medborgare är värda ett bättre fördrag än det som nu föreslås. Vi vill begränsa EU:s arbete till ett fåtal gränsöverskridande frågor som miljö och att skapa en väl fungerande inre marknad. Självständiga demokratier kan själva avgöra om, när och med vilka de vill samarbeta. Detta utgör en grund för fred och utveckling i Europa.

Med EUs nya grundlag, Lissabonfördraget, blir det än tvärtom. EU:s lagar gäller i stället för svensk lag inom alla områden som EU vill. Låt oss därför folkomrösta, gärna den sjunde juni 2009 i samband med EU-parlamentsvalet.


Om författaren

Författare:
Peter Lilja

Om artikeln

Publicerad: 27 okt 2008 20:07

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: