sourze.se

Förebygga eller inte, det är frågan

Låter det inte lite oroväckande när ett vaccin KAN förebygga något? Betyder det att det inte finns några garantier?

I reklamen presenteras vaccinet Gardasil som "Ett vaccin som kan förebygga livmoderhalscancer". Just ordet "kan" tyckte jag kändes värt att ifrågasätta; betyder det att det inte ger några garantier? Känns det inte lite oroväckande när vetenskapen inte är klar över om Gardasil verkligen förebygger eller inte, eftersom de var tvugna att garantera sig med att det KAN förebygga? Hur mycket vågar man chansa - och tro på att det hjälper - när formuleringen av deras moto är så osäker och inte ger klara besked. Jag anser väl att man ska kunna garantera att medicin och vaccin verkligen hjälper, och att de inte bara utlovar att det KAN hjälpa. Naturligtvis har det olika påverkan på olika individer, men ändå...

Hos Läkemedelsverket svarar apotekare Malin Johansson:
- Vaccinet fungerar, men det skyddar endast mot vissa typer av de virus som kan orsaka livmoderhalscancer.

Som sagt; vaccinet fungerar alltså. Så länge man vet vilka virus man kan komma att drabbas av, och det hjälper alltså inte helt och fullt utan bara mot vissa virus. Gardasil KAN faktiskt förbygga, så länge risken finns för några få typer av virus. Helt skyddar det inte.


Om författaren

Författare:
Maria Sågå

Om artikeln

Publicerad: 19 okt 2008 11:49

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: