sourze.se

Den sanna historien om Stiftelsen Paradiset

Boken "Vingklippt" av Elisabeth Hermon och Stefan Lundström berättar om vad som egentligen hände.

Nu har jag läst boken Vingklippt av Elisabeth Hermon och Stefan Lundström. Efter det ligger det nära till hands att uppfatta att Liza Marklund tillsammans med Mia Eriksson undrar varför Liza valde namnet Mia Eriksson, med tanke på att Mia var spansktalande och gift med en spansk man, under tiden som Mia påstod att de var på flykt inte bara far med osanningar i böckerna Gömda, Asyl m.fl. utan dessutom var väl medvetna om det.

Elisabeth Hermon gjorde, under de år som hon hade stiftelsen Trossen, ett arbete som borde ha genererat ett Nobelpris. Anledningen till att hon startade stiftelsen var flera, men bland annat hade Elisabeths pappa haft alkoholproblem, blivit nykter alkoholist och nu i sin tur börjat hjälpa missbrukare.

På det sättet lärde Elisabeth Hermon känna den mörka sidan av vårt välfärdsamhälle. En sida som få besökt i verkligheten. Genom att Elisabeth tvingades uppleva att bli våldtagen, en obeskrivbart vidrig upplevelse, och ovanpå det bli hotad till livet, var det kanske konstigt att Elisabeth Hermon vände det oerhört negativa som hänt henne till något positivt. Men en stark kvinna, omgiven av andra starka kvinnor, som mor och systrar, kan klara mer än en kvinna som är omgiven av destruktivitet.

Under tiden som jag tog mig fram i boken, förstår jag vilken djungel av paragrafer som Elisabeth Hermon och hennes kollegor tog sig igenom. Genom att de lärde sig lagboken och följde reglerna hjälpte de många kvinnor, barn och även män.

I boken berättas bland annat om hur en man blev avvisad från Bortrövade Barns Förening, just bara för att han var man. Mannen tog kontakt med Elisabeths stiftelse Trossen Paradiset och fick där den hjälp som BBF förvägrade honom. Eftersom Elisabeths man bodde i Israel kunde han hjälpa till att hitta rätt kontakter, som på laglig väg återbördade mannens barn till Sverige.

En dag i slutet av januari 1992 kom en kvinna som då hette Jacklyn, men som nu är mer känd som Mia Eriksson, in i Elisabeth Hermons liv. Jacklyn Mia Eriksson var gift, hade tre barn och presenterade sig som medlem i Bortrövade Barns Förening. Jacklyn Mia Eriksson påstod att pappan till hennes dotter hotade familjen och hade försökt kidnappa flickan.

Ur boken:

"Mia, hennes man och två av barnen hade fått hjälp av svenska myndigheter att fly till Chile. Den äldste sonen bodde hos sin pappa. De hade stannat där en tid. När de kom tillbaka til Sverige hade en engagerad socialsekreterare hjälpt familjen att få skyddade uppgifter och att flytta till en ort långt från hemkommunen. Mia hade ett oändligt behov av att prata av sig. Hon beskrev den psykiska press hon och familjen levde under. Familjen gick nästan aldrig ut av rädsla för att barnens far skulle hitta dem. Hon ställde många frågor om hur vi arbetade och undrade över hur skyddet som stiftelsen kunde ge var uppbyggt. Hon frågade hur verksamheten startat och vem som tagit initiativet. Jag försökte besvara hennes frågor så gott jag kunde.

Jag berättade om min bakgrund och de händelser som lett fram till att starta stiftelsen: mina erfarenheter genom att arbeta på Gården, hur jag själv blev hotad och på så sätt fick upp ögonen för hur det var att leva med hot, och att jag insåg att enbart skyddade personuppgifter var ett långt ifrån tillräckligt skydd." Slut citat.

Vad gör Liza Marklund efter att ha trampat sönder Elisabeth Hermons liv? Jo, hon skriver en bok som heter "Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper andra kvinnor".

I december kommer boken "Mia, sanningen om Gömda", skriven av författaren/ journalisten Monica Antonsson. Jag har redan beställt boken. Här är baksidan på den kommande boken:

"Mia Eriksson, som tillsammans med Liza Marklund skrev Gömda, Asyl och en rad andra böcker är inte den hon utger sig för att vara.

Hon är inte gymnasiekonom. Hon gick inte ut med 4,8 i snitt. Hon har aldrig haft möjligheten till läkarutbildning och har heller aldrig haft ett toppjobb i en bank. Mia gick i specialklass hela sin skoltid och fick 2,7 i snitt.

Det räckte till ett jobb på en lunchbar. Från 1983 levde hon nästan helt på socialbidrag. Mia har kostat skattebetalarna miljoner. Hennes man var ingen norrlänning vid namn Anders, utan chilenare. Han anklagades för mordförsök på Mias f d fästman och hamnade i fängelse. När han frigavs flydde familjen. Om någon var jagad, så var det han. Inte Mia. Hon och barnen hade inte behövt gömma sig". Slut citat.


Om författaren

Författare:
Ramona Fransson

Om artikeln

Publicerad: 08 okt 2008 09:18

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: