sourze.se

Orimlig löneökning för EU-parlamentariker

Hur många får, likt de svenska EU-parlamentarikerna, en löneökning på 32 nästa år?

Knappast den utarbetade sjuksköterskan, vars strejk i våras gav 3 för 2009. Vare sig du är metallare, jobbar på kontor eller i snabbköpet kan du inte räkna med mer än några hundralappar mer i plånboken.

En svensk EU-parlamentariker har idag 52 900 kronor per månad. Det är en lika hög lön som en riksdagsledamot. De som väljs till EU-parlamentet nästa år får 70 000 kr i månaden. Det är en ökning med 205 000 kr per år. Regeringen kunde ha väntat med löneökningen i fem år, men valde att inte utnyttja denna möjlighet att spara 19,5 miljoner kr.

Utöver lönen, på 840 000 kr per år, får varje EU-parlamentariker en frikostig ersättning för resor och allmänna utgifter samt traktamenten.

Junilistan röstade nej till löneökningarna vid EU-parlamentets omröstning. Socialdemokraterna och de borgerliga partierna röstade gemensamt ja till ledamotsstadgan och sa ja till löneökningarna. De nya lönenivåerna är orimligt höga och bidrar till att EU-parlamentarikerna alltmer framstår som en privilegierad elit. Risken är stor att människor blir uppgivna och väljer att vända politiken ryggen.

Hans Nilsson, Junilistan


Om författaren

Författare:
Hans Nilsson

Om artikeln

Publicerad: 03 okt 2008 11:59

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: