sourze.se
Artikelbild

Idol 2008: Anna Bergendahl - en ny Lisa Nilsson?

"Jag behöver bara se och höra 16-åriga Anna Bergendahl i trettio sekunder för att kunna konstatera att tjejen är född till artistyrket och att hon definitivt har den allra bästa rösten bland årets Idoltävlande."

Foto: Billy Butt

Tjejen är fullständigt unik och alla kollegor i musikbranschen som jag talat med ger mig medhåll när jag säger att hon är som en slags ny Lisa Nilsson! För mig är det andra gången i livet som jag upplever den känslan. Första gången var en sommarmorgon 1988 när jag upptäckte den då 17-åriga Lisa Nilsson. Hon knallade in i min studio och öppnade sin mun och sjöng. "Du kommer att bli en av Sveriges största artister inom några år!" sade jag till henne efter att hon hade sjungit någon vers ur låten "Over the Rainbow" för mig och mina kollegor. Resten är historia. Jag skulle ge vad som helst för att kunna säga samma sak till Anna Bergendahl, och jag hoppas verkligen att någon gör det, för en sak är alldeles säker, nämligen att Anna Bergendahl är den, bland de kvarstående 36 deltagarna i Idol 2008, som kommer att gå längst i sin musikkarriär. Givetvis kan det hända att svenska folket gör bort sig igen i år och röster fram fel person såsom de gjorde i fjol Marie Picasso och i första Idol, 2004, Daniel Lindström men Anna Bergendahl, precis som Darin Zanyar kommer att bli en storstjärna oavsett hur folk till slut röstar. Jag kan garantera er att skivbolagsfolket på Sony BMG ser dollartecken redan nu bara de tittar på flickan!

Det är klart att många har annorlunda åsikter om detta. "Den där Billy Butt vet inte vad han snackar om" kan en del, särskilt här på Sourze, säga och naturligtvis har alla rätt till sina åsikter. Men jag minns hur det var med Lisa Nilsson. Efter att jag tecknade skivkontrakt med henne åkte jag riket runt med henne och gjorde promotion i samband med spelningar hon gjorde när hon släppte sin första LP skiva. Bilden ovan är Lisa Nilssons allra första spelning i Skellefteå - 1989 Jag glömmer aldrig journalisternas reaktioner när jag visade upp henne för medierna i olika städer runt om i landet. Det var ungefär som det brukar vara här på Sourze när jag med bestämdhet förutspår bra artister i Melodifestivalen eller Idol. Den enda som brukar ge mig medhåll är en som uppenbarligen har koll, nämligen Cim Efraimsson. Samma skit som jag ibland får när jag säger exempelvis att Amanda Jensen är bättre än Marie Picasso fick jag när jag berättade för medierna att Lisa Nilsson skulle bli en stor musikikon i Sverige kort efter min lansering av henne. Jag kunde höra hånskrattet från vissa landsortsjournalister hela vägen tillbaka till huvudstaden. När jag då, något år senare, fick rätt stod alla dessa i kö och vädjade till mig om att få intervjuer med henne. "Å Jag visste hela tiden att du hade rätt Billy", sa några av skitstövlarna som, när jag först presenterade henne, knappast ville skriva en rad!

Men precis som Lisa Nilsson visade sig vara en av Sveriges bästa sångerskor i början av 90-talet hon vann fem Grammys - 1992 förutspår jag att Anna Bergendahl kan komma att gå samma väg. Vad som är bäst med henne är onekligen hennes röst. Som artist är hon ännu inte riktigt mogen, men det var heller inte Lisa Nilsson när hon kom in i min studio den där sommardagen för 20 år sedan. Hon blev mogen med tiden och det kommer Anna Bergendahl också att bli. Man ska inte glömma att Anna är bara 16 år!

För övrigt tycker jag att årets jury har valt mycket duktiga deltagare och sanningen är att jag hör och ser flera riktigt bra blivande artister bland de 36 som är kvar. Som musikproducent blir man oerhört imponerad när man ser hur mycket bra talang vi har i Sverige. Jag har sett en och annan i den gruppen i kväll som kommer att få en musikkarriär, men den enda jag ser som kan nå "superstar"-status är Anna Bergendahl. Förresten - jag ser en och annan Marie Picassokopia också, men de kommer att försvinna snabbt då den kompetenta juryn aldrig kommer att släppa fram dem så att de kommer så långt som till finalen. Det kan jag garantera er!


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 23 sep 2008 23:51

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: