sourze.se

Är det säkert att du inte är lite bisexuell?

"Jag säger såklart inte att alla ska testa om dom är bisexuella, men man kanske ska ta sig en rejäl funderare innan man prompt placerar sig i det heterosexuella facket utan någon praktisk grund?"

Denna artikel är skriven för att spegla min egen sexualitet och för att få andra att ifrågasätta sin egen. Jag är kille, har erfarenheter bara en kille får och skriver därför bara från en killes sida. En tjej härifrån får väldigt gärna skriva en liknande artikel ur en tjejs synpunkt!

Jag är hetero. Åtminstone "vet" jag det om man frågar min uppväxt. Genom hela min skolgång har jag, och mina killkompisar, fått höra att det är fult att bara homo. "Var inte så fånig! Är du bög eller?" Sådana meningar förekom hela tiden och lärde en ung kille att det inte är särskilt bra att vara homo.

Min kompis insåg vid ca 15 års ålder att han var homo. Han gav den heterosexuella sidan en seriös chans och insåg till slut att det inte var något för honom. När han kom till oss och berättade om sin läggning lyssnade vi som bra kompisar och den enda förvåningen vi fick var att vi hade tippat en annan klasskompis som homo istället för denna kompis. Han var fortfarande lika mycket våran kompis, hetero som homo.

I det vuxna samhället idag är vi toleranta för homosexualitet. Inte fullt ut, men det har blivit bättre. Vi ifrågasätter äktenskap mellan homosexuella och det är ett område vi måste bli mer toleranta och bättre på. Men nu till mitt fokus i denna artikel.

Bisexuella. En bisexuell person är någon som ligger mittemellan hetero och homo. Det är vi alla överrens om. Detta är dock en definition som ligger oss svenskar ganska dåligt i lag. Vi gillar att tänka 1 eller 0. Helt plötsligt har vi en sexualitet som kan vara lite både och. Bisexualitet behöver heller inte betyda 50/50. Det kan vara 25/75 t ex.

25/75 är ett problem för oss. Man är osäker på om det verkligen är så och eftersom man haft den uppväxt man får genom skolan, så faller man lätt över på 100 åt något håll. Varför gör vi detta? Jo för pressen hänger fortfarande med upp i vuxenlivet. Ett fåtal personer slår hål på sina värderingar och håller sig öppna för vad dom skulle kunna vara. Andra litar helt på dom värderingar dom fått och vill inte ens utmana sina värderingar.

Men varför ska vi börja tänka om? Jo, om vi börjar utmana och slå hål på våra egna värderingar, kommer vi bli bättre på att förstå andra. Att utöka sina erfarenheter innebär att man får mer förståelse för andras. Och tolerans får man väll aldrig för lite av?

Jag säger såklart inte att alla ska testa om dom är bisexuella, men man kanske ska ta sig en rejäl funderare innan man prompt placerar sig i det heterosexuella facket utan någon praktisk grund?


Om författaren

Författare:
Rickard Fransén

Om artikeln

Publicerad: 29 aug 2008 09:56

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: