sourze.se

Kommunistregimens olympiska frikort

En namninsamling kan räcka för fem år av fängelse och tortyr i Kina. IOK har inte gjort det bättre.

OS i Peking går nu mot sitt slut och har blivit en enorm sportslig framgång för Kina. Men spelen är också - och det är ett verkligt problem - en propagandatriumf för Hu Jintao och de andra kommunistkapitalistiska ledarna.

Om Hitler, Göring och de andra nazipotentaterna sett detta så hade de blivit bleka av avund. Deras omskrutna OS i Berlin var både sportsligt och propagandamässigt en liten sak i jämförelse.

Ledamöterna i internationella olympiska kommittén IOK borde skämmas för att de valde Kina som OS-land. De gav ett politiskt frikort till de kinesiska torterarna och förtryckarna.

De kinesiska ledarna är fortsatt arroganta och visade tydligt att de inte bryr sig om vad omvärlden tycker. Löftena om demokratiinsatser inför OS krymptes ihop till nästan ingenting. Journalisternas möjligheter till insyn begränsades och förtrycket av de kinesiska medborgarna fortsatte som vanligt.

Bland det mest upprörande är att utlysandet av demonstrationsmöjigheter i Pekings parker var en bluff. Ja, värre än så. Det var en fälla. Flera personer som ansökte om att få demonstera har gripits. Så var det med det "demokratiska" erbjudandet.

Om de nuvarande IOK-ledamöterna hade haft sina positioner 1936 hade de förmodligen varit än mer servila än vad de dåvarande internationella OS-pamparna var i Berlin.

IOK-folket har mycket mer än sin nerdopade idrott att skämmas för. Stödet till den kinesiska diktaturen är betydligt värre.

Om författaren

Författare:
Åke Askensten

Om artikeln

Publicerad: 23 aug 2008 07:41

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: