sourze.se

De uteblivna OS-medaljerna: Skäms, Sverige!

Medaljerna uteblir. Vems fel är det?

Den ena dagen en orgasm av utropstecken: "JAAAA, nu tar vi dem!!!", "Ikväll ska Stefan säkra guldet!", och "Vi är ostoppbara!!". Nästa dag: "Godnatt Sverige", "Fiasko ett faktum" och "Sveriges sämsta turnering sedan 1768".

Ibland undrar man om inte medias sätt att trissa upp förväntningarna inför stora sportevenemang bidrar mer till motgång och besvikelse än till seger och triumf. Att "utmana ödet" är en fras man tänker på när man ser rubrikerna i kvällspressen som, så gott som, tar ut segern i förväg. Ryssland matchen i fotbolls-EM är en klassisk exempel.

Sedan kan man också undra hur nyttig den sortens tryck som enskilda deltagare utsätts för är. Sverige är ett litet land och därför måste våra medaljkandidater verkligen piskas att prestera. Ett lands stolthet står på spel. Sveriges respekt på den internationella arena vilar på dessa fåtal axlar.

Lika hätsk blir det kollektiva självföraktet när medaljerna uteblir. Svikna löften lämnar efter sig en tomrum av nästan bibliska proportioner. Syndabockar måste hittas. Svenska folket kräver en förklaring. Kan vi som ett land verkligen vara så dåliga? Skäms!


Om författaren

Författare:
Erik Lichtenstein

Om artikeln

Publicerad: 21 aug 2008 08:52

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: