sourze.se

Vi behöver olika religioner

Frälsningsläran kan helt och hållet förklaras i psykologiska termer.

Känslorna, inte förnuftet, styr när vi bildar oss politiska liksom religiösa uppfattningar. I båda fallen en fråga om mänsklig verksamhet liksom litteratur.

Huruvida Gud, Näcken, änglar liksom Djävulen finns är omöjligt att bevisa och oväsentligt! Frälsningsläran kan helt och hållet förklaras i psykologiska termer.

Likafullt behöver vi en tro - 25 procent av oss varje dag, ytterligare cirka 50 procent vid krig/kris och återstoden inte alls. Många behöver den religiösa upplevelsen för att reda upp sin livssituation och känna sig godtagna. Få vara med i något socialt sammanhang.

Religionen ger oss möjlighet att, bildligt talat, återvända till mammas sköte och utan eget ansvar bli omhändertagna och ha det bra. Visserligen gör religionen människan ofta mycket beroende av samfundet. Visserligen är vissa religioner extrema - men så är även fallet med ett flertal politiska riktningar.

Människor världen över är mycket olika i sitt tänkande. Därför behövs olika religioner. Detta måste vi respektera när nu Sverige blivit ett mångkulturellt samhälle - vi har berikats med mer än en miljon invandrare de senaste 30 åren.


Om författaren

Författare:
Mats Hägglöf

Om artikeln

Publicerad: 20 aug 2008 14:49

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: