sourze.se

Grattis Madonna!

Ett halvt sekel - så många år blir världens popikon Madonna idag den 16:e augusti 2008. Hennes karriär är kantad av skandaler, platinaskivor, listettor, spaltmetrar i pressen, löpsedlar och filmer.

Om du hoppas få läsa om Madonna verkligen dejtar den där basebollstjärna eller om hon ska adoptera fler barn så blir du besviken. Här ska vi förkovra oss i hur allt började:

Madonna Louise Veronica Ciccone föddes 16 augusti 1958 i Michigan. Mamma Madonna Louise var fransk kanadensisk och pappa Silvio Tony P Ciccones föräldrar kom ifrån Italien. Dom fick sex barn tillsammans. När Madonna var fem år gick hennes mamma tragiskt bort i bröstcancer. Hennes far gifte då om sig med familjens hushållerska. Madonna kom aldrig riktigt överens med Joan som pappas nya fru hette.
Madonna ville dansa och tjatade till sig balettlektioner av pappa och såklart var hon även en cheerleader. Redan i plugget var Madonna målmedveten och hade huvudet på skaft, A i alla ämnen. När highschool var över fick hon ett dansstipendium till University of Michigan. Efter att ha pluggat där ett tag hoppade Madonna av univer
sitetet. Hon drog till New York med 35 dollar på fickan och en dröm att lyckas inom dansen, året var 1977.

Att flytta till New York var det svåraste Madonna har gjort, enligt henne själv. Hon jobbade på ställen som Dunkin´ Donuts samtidigt som hon var dansare åt olika artister. I samband med en av turnéerna hon deltog i blev hon tokigt kär i en av musikerna. Hans namn var Dan Gilroy och tillsammans bildade dom popgruppen Breakfast Club. Redan då var Madonna en "multitasker", hon både sjöng och spelade trummor i bandet. Sedan blev det ett nytt band, Emmy. Med detta band började Madonna få lite uppmärksamhet runt om på dansklubbarna i New York. Detta fick skivbolaget Sire Recordings sublabel till Warner Bros Records nys om och skrev kontrakt med Madonna.


Skivkarriären påbörjades

Den 24 april 1982 låg första singeln, "Everybody", på skivdiskarna. Sedan kom debutplattan "Madonna". När tredje singeln, "Holiday", släpptes började intresset att väckas ordentligt för denna tjej ifrån Michigan. Året efter kom andra plattan, "Like a virgin", som sångerskan så försynt dedikerade till alla oskulder i världen. 1985 blev en re-release* av "Like a virgin" med ett extra spår på, som var "Into the groove". "Like a virgin" ledde också till första turnen. 1985 var även året då Madonna hamnade på bioduken för första gången, med filmen "Desperately seeking Susan". Samma år var även året då MTV slog igenom. Från att förr endast ha hört musiken på radion så kunde man nu se artisten i en musikvideo på MTV. Därmed gjorde Madonna ett stort intryck på unga tjejer med sin klädstil och vulgära stil. Näthandskar, spetstoppar, blekt hår och pärlhalsband satt snart på varje tjej.

Nu släppte allt, det blev fler filmer, fler album och mera singlar. 1987 gav sig Madonna ut på sin första världsturné. Efter detta år var Madonna ett namn som alla kände till.


11 album och åtta turnéer

Till dags dato har Madonna kommit ut med 11 album, gjort åtta turnéer och medverkat i 18 filmer. Och vad kan man säga? Hon måste ha jobbat hårt med sitt sound och sin stil. För det enda som har varit självklart med Madonna är att det alltid kommer något nytt. Och med dagens unga artister inom skivindustrin så måste nog Madonna jobba lite hårdare för att tänja på dom annars så redan uttänjda gränserna. Det verkar tufft att som 50-åring behöva konkurrera med Beyonce eller Justin Timberlake, artister som Madonna själv kunde ha varit mamma åt.

Låt oss önska födelsedagsbarnet ett stort grattis och hoppas att det blir mer nyskapande musik i framtiden.

*re-releaser var vanliga på den tiden då internet inte fanns, så då gjorde man ofta speciella versioner av albumen för olika länder eller världsdelar.


Om författaren

Författare:
Angeline E Nygren

Om artikeln

Publicerad: 16 aug 2008 10:25

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: