sourze.se

Har du djur hemma? Försäkra det!

...och ta resten på samma gång!

Häromdagen började vår schäfertik Lina att må pyton. Hon kräktes första gången på natten till onsdagen. Ytterligare en kvart senare var det dags igen. Vi gick ut med henne och trodde att det var lugnt, men när jag vaknade på morgonen låg det spyor, lite överallt.

Vi har fyra mattor, alla var nerspydda. Jag gick in på nätet och letade information om: Vad göra om hunden kräks. Men hittade inget av värde. Det jobbiga var att Lina inte ville dricka. Jag försökte att locka henne med än det ena än det andra, men icke. Lina började hänga med huvudet alltmer. Och det jag vet, är att det är farligt om ett djur blir uttorkat.

Jag ringde till Varekils veterinär och där förklarade kvinnan i luren att det bästa var att jag kom in med Lina. Så jag fick en tid 14.30 samma dag.

Jag anlände till kliniken klockan 13.30. Inte förrän 13.40 dök det upp en stressad person, veterinären. Jag fick agera assistent, ligga på golvet och hålla Lina, samtidigt som veterinären tog blodprover och satte en nål. Ville jag vänta? Det skulle ta tio minuter tills proverna var klara. Det tog en halvtimma. Åter en stressad veterinär som berättade att det mesta såg bra ut, men att de kanske skulle behöva röntga. Men du har väl henne försäkrad? Javisst, svarade jag och undrade vad det var med Lina. Ja, det är svårt att säga, kan vara en infektion, men vi vet mer efter en röntgen, med kontrastvätska. Vi ska ge henne dropp också.
De ville behålla henne fram till klockan 16.45, detta eftersom de inte har nattvak. Jag åkte hem och när jag var hemma ringde telefonen. De hade fått in ett akutfall och bad mig komma vid halvsju och hämta Lina.

Jag återvände vid 18.30 och fick veta att de röntgat Lina och att hennes tarmar var fyllda med gaser. Detta fick jag själv se på röntgenplåtarna. Blodproverna hade som sagt inte visat något nämnvärt. Allt var okej. Jag tog med henne hem och fick veta att jag skulle återvända nästa morgon klockan 08.00. Om hon inte blev sämre, vill säga, då skulle jag åka till Blå Stjärna.

När jag kom hem gick jag en sväng och hon hade hunnit många meter förrän det var dags att baja. Det kom en lång utdragen, ljudlig fis och sedan en liten bajsplutt. Eftersom jag alltid tar upp bajset, tog jag fram en svart plastpåse, böjde mig ner och plockade upp det. Min hand kramade om något som jag uppfattade som en sten. Men det var en kotte. Lina hade bajsat ut en kotte! Den var stenhård. Direkt efter att ha lättat sin tarm var hon som en spelevink.

Från veterinären hade jag fått med mig en burk med skonsam kost, svindyr. Den fick Lina i småportioner under kvällen. Hon slukade maten och slafsade glatt i sig vatten efter maten. Nu på morgonen ringde jag till veterinären för att berätta de glada nyheterna och att jag kommer för att betala. Vad går det på? Ja, här nedan presenterar jag räkningen. Veterinären sa: men eftersom du har Lina försäkrad, gör vi en direktreglering med försäkringsbolaget, som också kostar 80 kronor att genomföra. Min självrisk är 1000 kronor plus 20.

Nu kommer det:

500,00 Akutavgift inkl. akuttillägg dagtid
500,00 Konsultation veterinär. Tillägg inkluderat.
309,00 Blodprovstagning och körning. Tillägg inkluderat.
76,00 BLP-Vet-test ALAT
76,00 BLP-Vet-test ALP
76,00 BLP-Vet-test albumin
76,00 BLP-Vet-test urea
76,00 BLP-Vet-test crea
76,00 BLP-Vet-test lipas
76,00 BLP-Vet-test glukos
288,00 BLP-Vet-test QBC hematologi
548,50 Grundarvode kontraströntgen. Tillägg inkluderat.
144,00 Kontrastmedel
48,00 Röntgenfilm
225,00 Exponering och framkallning inklusive akuttillägg dagtid.
96,00 Vårdtillägg kontraströntgen
195,00 Bildbedömning inklusive akuttillägg dagtid.
725,00 Omvårdnadsarvode. Tillägg inkluderat.
285,00 Behandling. Tillägg inkluderat
21,60 1ml Rehydrex med gluc. 25mg/500ml
4,80 2ml Beviplex vet.injektionsvätska
16,80 1 burk Hills I/D Hund burk 370 gram

Totalt 4,518,70

Moms 1,129,00

Totalt inklusive moms 5 648.00
Försäkringsbolaget betalar 3 842.00
Varekil kontant 1 806.00


Fattar du nu varför du ska försäkra dig själv, dina husdjur, dina barn, din make/maka/partner, och ditt hem. För när olyckan är framme blir det jävligt dyrt! Bättre då betala någon hundralapp i månaden och sedan sitta torrare. Även om 1 800 kronor svider, är det intet mot att hosta upp 5 648 kronor.

Detta är ett veterinärbesök, betänk vad ett besök kostar på akuten för en människa! Inte undra på att medicinföretagen blomstrar. Eller tänk på företagen som producerar, bandage, plåster, koksaltslösning, droppnålar, med mera. Snacka om aktieutdelningar för de ägarna. Dock ej någon större utdelning för sjukvårdsbiträden, undersköterskor eller sjuksköterskor, som arbetar med patienterna. Men det är en helt annan historia.


Om författaren

Författare:
Ramona Fransson

Om artikeln

Publicerad: 19 jul 2008 09:12

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: