sourze.se

FRA-frågan: Vad är ni rädda för?

Vad är det värsta som kan hända när FRA-lagen blivit verklighet fullt ut. Att ditt sms till frun om att köpa 2 liter mjölk läses av någon på Lovön?

Under den senaste tidens mycket intensiva debatt om den förestående sk FRA-lagen, har det från flera olika håll argumenterats hårt emot lagen. Aversionen mot denna ej ännu effektuerade lag saknar motstycke i modern tid och även de som är för lagen måste ställa sig frågan; Vad beror detta hårda motstånd på? Vad är folk rädda för?

Att jag själv ser lagen som en tillgång för Sverige och svenskarnas säkerhet borde det inte råda något tvivel om. Jag skrev en artikel här på Sourze om detta för inte allt för länge sedan. Reaktionerna lät inte vänta på sig. Jag blev kallad allt ifrån "fascistjävel" till ett "vidrigt litet Stasisvin". Stämningen bland kommentarerna till artikeln var stundtals mycket hätsk och jag måste erkänna att jag själv några gånger tillät mig sjunka till samma låga nivå som många av de mest aggressiva kommentatorerna.

Efter att nu ha tagit del av den efterförljande debatten några veckor har det slagit mig att ingen av motståndarna någonstans har presenterat vad de egentligen är rädda för. Inga konkreta exempel på vad som skulle kunna hända om t ex ett sms eller ett mail råkade läsas av en tjänsteman på Lovön. Väl medveten om att sannolikheten är mycket liten att detta skulle hända då informationsflödet i cyperspace är så oerhört omfattande, låt oss ändå ponera att ett sms kom i "fel" händer. "-Älskling köper du 2 liter mjölk", "-Jag älskar din sexiga röst" eller "-Reinfeldt är dum i huvudet".

Vad är det som skulle vara så fruktansvärt hemskt med att någon utomstående råkade läsa något av ovan beskrivna sms? Med tanke på vad folk blottar sig själva på
t ex Facebook och på bloggarna är det underligt att samma personer sedan avskyr denna nya lag så oerhört att de inte ens drar sig för att hota politiker och andra till livet.

En annan aspekt på det hela kan vara att det är oerhört många fler än vi tror som de facto har någonting att dölja. Gång på gång läser vi om pedofila nätverk som avslöjas med hjälp av polisiärt samarbete. Är det månne så att denna sjukdom är mer vida spridd än vi vågar föreställa oss. År det också så hemska tanke att det bland många av lagens motståndare döljer sig pedofiler och andra ljuskygga individer? Inte vet jag och jag vill helst inte tro det heller. Men även om så är fallet så kan nog även pedofilerna vara lugna. Inte ens för att lagföra er får myndigheterna använda den så kallade överskottsinformationen.

Inte heller som många motsåndardebattörer hävdarinternationella konventioner om mänskliga rättigheter lägger hinder i vägen för denna lag. I Europakonventionens 8:e artikel regleras bland annat skyddet och rätten till respekt för privatliv, hem och korrespondens. Enligt samma artikel får nämligen denna rätt inskränkas med hänsyn till statens säkerhet etc.

Med ett mycket svajigt Ryssland i vår perifera närhet, terrorismhot emot Europa och den allmänna oron ute i världen, borde den nya FRA-lagen uppfattas som ett billigt pris i sammanhanget. Eller var de senaste årens terrordåd runtom i världen endast pojkstreck som Jan Guillou brukar kalla det?


Om författaren

Författare:
Göran Larsson

Om artikeln

Publicerad: 19 jul 2008 23:32

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: