sourze.se

Sex styr samhället

Hur påverkar vår inställning till sex vårt samhälle? Är sexualitet lika viktigt för samhällets uppbyggnad som Freud ansåg att den var för individen?

Ingen som har hört någonting om Freuds teorier kan ha undgått hur viktig han ansåg att sexualiteten var för den mänskliga psykets uppbyggnad. Han såg sexuell symbolik i nästan allting. Han gav tankar och drömmar av de mest skilda slag en sexuell innebörd. Ligger det någonting i hans teorier om sexualitetens betydelse för människan?

I dagens samhälle så är vi överallt bombarderade av sexuella budskap. Att sex säljer vet nog i alla fall varje marknadsförare vid det här laget. Om ett företag kan få de potentiella köparna att förknippa en vacker sensuell kvinna med att köpa deras produkter vävs vällust samman med företaget och dess varor. Så i företagsvärlden tämjs sexualitetens krafter och görs om till lönsamma affärer. Det är inte bara prostituerade som säljer sex eller känslan av sexuell attraktion.

Ur ett evolutionsbiologiskt perspektiv så är allting som alla gör av sexuell betydelse eftersom endast de som är bäst på att sprida sina gener kommer att överleva i längden. Eftersom vi får avkomma genom sexuellt umgänge får sexualiteten den högsta betydelsen för vår biologiska existens. Annat som är av stor betydelse för möjligheten till att sprida sina gener är förmågan att ta hand om avkomma och skapa goda möjligheter för avkomman. Evolutionsbiologer förklarar på så sätt mäktiga mäns sexuella dragningskraft hos flertalet kvinnor.

Genom evolutionsbiologiska eller Freudianska glasögon går det således att se sexualitet i allt vi gör och framförallt i det som främst förknippas med manligt och kvinnligt makt hos män respektive en dragning till mäktiga män hos kvinnor.

Inom den religiösa världen har sexualiteten länge förkastats. Sexualitet har skambelagts och skuld har förknippats med all form av sexualitet speciellt inom den kristna världen. Synd har under långa tider varit i princip synonymt med sexualitet. På så sätt har kyrkan fått en stor makt över människors liv genom att först ge skuldkänslor över att sexuella känslor och sedan erbjuda syndernas förlåtelse mot underkastelse och lydnad.

När jag började tänka på det ansåg jag inte att sexualiteten var så viktig. Jag tänkte att det var väl något alla gjorde och njöt av, men som inte spelade så stor roll. På senare tid har jag börjat inse att allt det var helt falskt. Sex är inte något som alla har. Många njuter inte heller särskilt mycket av det, men det spelar en oerhört stor roll. Hur mycket tänker vi inte på sex eller attraktion? Utseendets betydelse uppstår på grund av förhållandet mellan man och kvinna och likaså maktbegär.

Hur mycket av sexualiteten i samhället är använd för människors välbefinnande? Hur mycket av sexualiteten är istället utnyttjad för helt andra syften som att påverka människor att göra det ena eller andra? Det må vara att köpa den nya parfymen eller underkasta sig en dogmatisk religion.

Hur mycket rädsla, skuld eller skam har vi förknippat med vår sexualitet? Hur påverkar detta vårt samhälle och vår känsla av att vara accepterade, respekterade och älskade som vi är? Jag vill i alla fall sträva efter en verklig sexuell frigörelse där jag bearbetar mina sexuella blockeringar och är stolt över min sexualitet och mina manliga sexuella energier. Jag vill inte längre vara styrd av religiösa dogmer eller skuldbeläggande normer.


Om författaren

Författare:
David Böhlmark

Om artikeln

Publicerad: 06 jul 2008 22:25

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: