sourze.se

Vad är manlighet?

Ordet manlighet studsar i huvudet på mig, vad är egentligen riktig manlighet? Försöker hitta bilden bland tankarna, är det han som är muskulös, sportar och är arrogant?

Ordet manlighet studsar i huvudet på mig, vad är egentligen riktig manlighet? Försöker hitta bilden bland tankarna, är det han som är muskulös, sportar och är arrogant? Eller är det han som är känslosam, följer modet och älskar att umgås med sin mamma?

Vi dömer, den som är fåfäng betraktas som bög och den som knappt fixar sig är manlig! Varför är det så?

Mycket beror på den normen som visar att manlighet är makt, så som det var förr i tiden att mannen bestämde över kvinnan. Kvinnan skulle bara stå där och se fin ut, hon hade ingen talan. Denna bild finns tyvärr fortfarande i vår värld ett exempel: en engelsk kvinna var gift med en bosnisk man när de skiljde sig krävde han vårdnaden om deras två barn. England tillät inte honom och inte heller Bosnien men i Iran fick han ensam vårdnad på grund av att mannen har makten där. Är det där verkligen manlighet? På samma sätt som man inte ska blanda ihop religion och politik ska man heller inte blanda ihop makt och manlighet!

Jag kan personligen inte fatta varför män måste följa vissa kriterier för att vara riktigt manliga. Schablonbilden av män visar att man ska vara målinriktad, rationell, dominant, tuff, hård. Men ärligt talat hur många män i vår omgivning är så som bilden visar? Man ser skillnaderna på kvinnor och män genom utseendet, skäggstubben eller brösten. Varför måste vi då ändra på en persons sätt att vara? Varför kan vi bara inte utgå ifrån att det är manlighet, när man liknar en man, när en kvinna ser att det är en man hon stöter på? Det spelar ingen roll om en tjej har kort hår eller en kille långt hår, vi har den där förmågan att se vilken kön en person har. Därför kan jag inte riktigt sätta in mig i en värld där hur man beter sig och hur man ser ut ska påverka en mans manlighet.

Jag är på väg till stan, sitter på tunnelbanan, först kommer det in en man med kraftigt hår utväxt på ansiktet, svarta byxor och en dödskalle t-shirt är det manlighet?

Det kommer in en till man med röda byxor, grön jacka och en hatt är det manlighet?

Det kommer in ytterliggare en man med vanliga blåa diesel jeans, randig skjorta och en Canada goose jacka är det manlighet?

En sista man kommer in han har trasiga svarta byxor, luktar alkohol och har en svart skinn jacka är det manlighet?

Alla fyra är män, den ända skillnaden är att de har annorlunda stil, därför kan jag inte riktigt veta vad normen av riktig manlighet ser ut eller känns! Alla har ju olika personligheter och är olika till utseendet, så om vi säger att ex. han med röda byxor, grön jacka och en hatt är manlig. Då kanske han är den ända personen som är manlig i vår värld, för det kanske inte finns någon som har exakt samma stil som han har. Just därför blir jag arg när folk på gatan bara kan peka ut om en man är homosexuell eller inte, det handlar ju inte om vilken stil vi har eller hur fåfänga vi är. Manlighet respektive kvinnlighet är en gåva som vi måste bevara. Missbruka inte den gåvan som ni har fått, för man ger väl inte tillbaka en present som man har fått?


Om författaren

Författare:
Diana Johannes

Om artikeln

Publicerad: 23 jun 2008 10:11

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: