sourze.se

Yxa på menyn

Just nu är jag intresserad av ett ämne, som handlar om att tidsbestämma massmördaren Mattias Flinks straff.

Han utrustade sig med en AK5, 150 patroner och sköt ihjäl åtta personer 11 juni 1994. Under tiden som Flink har suttit inlåst har han skött sig exemplariskt.

I Göteborg fanns en ung man, en bland många tusentals andra unga män. Den här killen arbetade som servitör på en golfklubb och var omtyckt av gästerna. Under tiden som han lever sitt liv, uppför han sig som de flesta andra unga killar. Han umgås med vänner och blir kär. En av dessa flickor blir särskilt betydelsefull under en period. Men till slut inträffar det som händer de flesta människor någon gång i ens liv. Förhållandet tar slut, men trots att de går skilda vägar förblir de vänner. Han är en god kamrat och en kul kompis, enligt de flesta.

Under en snöig perio i februari 2001 förändras för alltid, många människors liv, på grund av en enda ung kille. Han ringer upp sin före detta flickvän och de kommer överens om att träffas hemma hos henne. En dag senare, ringer han upp ytterligare en person, sin bästa kompis, en tjej. Även de kommer överens om att träffas. De två möts på golfklubben där han brukar arbeta under sommaren.

Någon dag senare uppmärksammar människor, mitt i rusningstrafiken, en man som är förföljd på Södra vägen i Göteborg. Mannen förföljs av en ung man med yxa. Den unge mannen slår ihjäl sitt offer med yxan inför mängder av chockade människor. Offrets fru är en hårsmån från att bli ihjälslagen, men överlever.
När den unge mannen tillfångatas visar det sig att han inte bara har mördat, sin före detta flickvän i hennes lägenhet, utan även den andra flickan hittas ihjälslagen, utomhus på golfklubben.

Den unge mannen döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Efter ett och ett halvt år får han sina första permissioner. Idag har han sedan lång tid tillbaka långtidspermission och lever ute i samhället.

Mannen som blev ihjälslagen med yxa på Södra vägen har en dotter. Ungefär ett och ett halvt år efter att yxmördaren dömts är dottern på semester i Varberg. I godan ro satt hon med goda vänner på en restaurang och hade tänkt sig en trevlig middag. Fram till bordet kommer servitören med menyn. Offrets dotter tar emot menyn, lyfter blicken och framför henne står den unge mannen, som högg ihjäl hennes pappa med en yxa!

Jag vet inte vad som for igenom hennes hjärna under några få sekunder, innan hon slängde sig ut från restaurangen, men jag vet att jag aldrig vill uppleva den skräcken!

Om det beslutas att Mattias Flink släpps fri är risken stor, att anhöriga till de människor, som Mattias raderade ut från jordens yta, kommer att må lika jävligt som flickan till den yxmördade mannen.

Men varför ska någon hänsyn tas till offrens anhöriga? De är väl inte det viktigaste i sammanhanget, eller för den delen andra oskyldiga, intet ont anande människor. Är det verkligen nödvändigt att beräkna hur stor risken är, att en mass- eller seriemördare gör om det igen? Om risken inte är större än några få procent, eller om vi ska vi räkna lik, ett par människor som kanske råkar få sätta livet till, är det väl inte värre än att de kan släppas ut? Eller, vad du tycker du?
Behöver jag tala om vems sida jag talar för?


Om författaren

Författare:
Ramona Fransson

Om artikeln

Publicerad: 22 jun 2008 14:58

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: