sourze.se

Jonas Gardell hedersdoktor utan protester

"Vi har accepterat den homosexuelle, djupt troende Jonas Gardell som en ikon i vårt samhälle. Inte heller jag har något emot detta eftersom han vill omskapa Jesusbilden."

Jag väntade mig hetlevrade diskussioner och ifrågasättande om huruvida det var rätt enligt Bibeln att Jonas Gardell promoverades till hedersdoktor vid teologiska fakulteten vid Lunds universitet. Men nej! Inte ens från frikyrkligt håll har klagopsalmerna hörts så att de har nått mina öron.

Vi har accepterat den homosexuelle, djupt troende Jonas Gardell som en ikon i vårt samhälle. Inte heller jag har något emot detta eftersom han vill omskapa Jesusbilden. Jag citerar honom: "Istället för en vacker vit man med långt brunt hår, skägg och jämna tänder ska vi se en enkel, fattig hantverkare, tandlös och åldrad i förtid som var analfabet."

Pressen höll sig neutral - eller rättade sagt, man skrev med silkesvantar.

Det var tyst i pressen även förra året när Noam Chomsky promoverades till hedersdoktor vid Uppsala universitet. Anledningen till tystheten var inte att Chomsky skulle vara någon ikon utan pressen tog kanhända hänsyn till USA och USA:s många demokratiska krig. Möjligtvist kommer någon ihåg Noam Chomskys tidigare uttalande, jag citerar: "Om man hade tillämpat Nürnbergprinciperna skulle samtliga amerikanska presidenter efter andra världskriget ha hängts."

I Sydsvenskan fick vi läsa följande "En rasande Tiina Rosenberg avbröt underhållningen på promoveringsmiddagen och skrek fuck you, fuck you, fuck you till artisterna innan hon flydde ut ur salen". - Så där ja! Det blev liv i luckan trots allt vid Lunds universitet.

Artisterna som fick denna utskällning tillhörde gruppen Last Call när dom framförde sin sång "Folkets rättigheter". Sången innehåller bland annat följande, jag citerar: "Alla ska ha rätt till Gucci-skor och röka cigarill. Alla ska ha rätt till sex med vem som helst. Alla ska få bo och dö på Lidingö. Alla ska ha rätt att ha en villa annars mår vi psykiskt illa. Och det är allas rättighet att välja kön. Vi är svenska folkets röst och vi har rätt till större bröst. Alla har vi rätt att suga fett. Alla har rätt till snö i jul och ha en hobby som är kul."

Jag skulle kunna tänka mig att höra denna sång vid ungmoderaternas fyllefester men inte i Akademiska föreningen.

Det skrevs en del i tidningarna. Även en och annan insändare. Här citerar jag Per Gahrton i Sydsvenskan: "Bra Tiina! Tack för ditt angrepp mot den fisförnäma högtidlighet som alltid har omgett den så kallade spexkulturens allra mest mansgrisiga och gymnasiala svinaktigheter. - Tack Tiina! Du behöver inte ångra ditt utbrott! För du menar väl inte att H C Andersens gosse också skulle ’hållit sin käft’ och tigit om kejsarens nakenhet?"

Det här får mig osökt att tänka på egna erfarenheter från den akademiska världen. Det var på den tiden när arbetarklassen inbjöds till akademikernas fester. Det var studenternas Valborglunch på Akademiska föreningens restaurang i Lund. Vi var några vettskrämda representanter från arbetarklassen. Vi såg hur studenterna söp sig asfulla, fläsk- och oxfiléerna flög i luften tillsammans med potatisen. Alla blommor käkades upp av studenterna. Jag kom till den slutsatsen att det bara var vi från arbetarklassen som åt vår mat.

Jag har även varit på arbetarfester. Där söps det också. Men jag har aldrig sett dom kasta mat i samband med ätandet. Alla åt sin mat, det var först efteråt som somliga kastade upp maten på gården.


Om författaren

Författare:
Unto Seppälä

Om artikeln

Publicerad: 11 jun 2008 08:53

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: