sourze.se

Fotbolls-EM: Dags för fotbollsfest!

Eins, zwei, drei - nu kör vi!

Skorna är putsade och gräset klippt. På somliga spelare är till och med benen vaxade "håriga ben på Glenn Hysén" tillhör en svunnen tid. Juni månad har äntligen kommit, med sol, grönska...och fotboll. Så glöm nu jobbet och studierna. Ring och sjukskriv dig, gör slut med din flickvän om hon inte älskar fotbollen lika mycket som hon älskar dig, och dra sedan ner persiennerna, bänka dig i soffan, öppna en kall öl och låt festen börja.

Risken finns nämligen att den blir väldigt kort för svensk del. Sverige spelar i samma grupp som Europamästarna Grekland och en av årets segerfavoriter, Spanien. Dessutom dras det svenska laget med skador och har en rad match-otränade spelare. Linderoth och Ljungberg är två stora frågetecken, och Zlatans knä oroar också. Både han själv och landslagsläkarna har gett lugnande besked, ändå fick vi se honom lunka av fredagens landslagsträning före de andra spelarna. Finns det några garantier för att han håller genom hela slutspelet? Eller finns det en risk att han missar andra eller tredje gruppspelsmatchen - just när en plats i kvartsfinalen ska säkras? Lägg sedan till att Sveriges förstemålvakt Andreas Isaksson bara spelat en enda match i år med sitt klubblag Manchester City - ja, ni vet matchen då han släppte in åtta mål - så förstår ni kanske att man inte ska ha för höga förväntningar inför årets mästerskap.

Men det har vi i alla fall. Varför? Tja, kanske för att Henrik Larsson, vår 37 år gamle Iron Man är tillbaka i blågult, och där verkar motivationen definitivt inte tryta. Klart att karln kommer att ge allt; ännu en succé att lägga till på meritlistan skulle befästa Henkes plats bland de absolut bästa svenska spelarna genom alla tider. Att ha motiverade och spelsugna gubbar i truppen är antagligen viktigare än att alla spelare är skadefria och matchtränade.

Förutom Henke har vi dessutom Zlatan, en av världens bästa fotbollsspelare, i högform just nu trots knäskadan. "Ibras" historiska insats i Inters guldmatch mot Parma visar vilken stor spelare han faktiskt är, och alla som påstod att Trollkarlen från Rosengård saknar förmågan att vara bäst när det gäller fick så de teg. Att kliva in i säsongens sista match i Serie A och med 35 minuter kvar avgöra hela guldstriden med två underbara mål - och allt detta efter att ha varit borta från spel i cirka två månader - är en bragd som en gång för alla bevisar att Ibrahimovic tillhör de absolut bästa fotbollsspelarna i världen, och definitivt är den störste i Sverige någonsin.

Så visst finns det hopp för Sverige, absolut. Och Hoppet är fotbollens hemlighet, det är själva kärnan i den enorma kultur som fotbollen har blivit. EM och VM är som metaforer för själva livet, för drömmarna, frustrationen och passionen som våldgästar varje människas vardag. Det som är fascinerande med det svenska landslaget är just känslan av att det handlar om en Davids kamp mot Goliat. En svensk medalj i ett stort mästerskap är snart sagt en omöjlighet, och därför så vackert att drömma om; på samma sätt är livet fullt av utmaningar och omöjliga hinder att ta sig över. Sveriges förbundskaptener Lars Lagerbäck och Roland Andersson är därför som vem som helst av oss som sitter på läktarna eller i TV-sofforna, när de säger: "Om vi har en bra dag kan vi slå vilket lag som helst".

Hoppas ni får en bra dag på tisdag, Lasse, Roland, Zlatan och alla ni andra. En riktigt bra dag kanske krävs till och med. Lilla, lilla Sverige, ni har inte en chans. Ta den!


Om författaren

Författare:
Einar Wiman

Om artikeln

Publicerad: 07 jun 2008 14:18

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: