sourze.se

Socialdemokraterna på fel spår

Det finns indikationer på att sossarna trots klimatproblemet har svårt att överge sin gamla roll som betong- och bilistparti.I teorin, d.v.s. som oppositionsparti, vill socialdemokraterna gärna framstå som ett miljöanpassat parti med spårutbyggnad högt på agendan. Men av detta blev det inte mycket när partiet hade makten de senaste mandatperioderna.

Nu har socialdemokraterna på alla nivåer placerat Förbifart Stockholm högt upp på sin agenda. Motsägelsefullt eftersom det är en oerhört dyr biltunnel som beräknas öka biltrafiken i Stockholms län med 3 procent. En koldioxidbomb i ett land vars politiska företrädare säger sig vilja minska utsläppen av växthusgaser.

Hur är det då med socialdemokraternas inställning till satsningar på spårtrafik när det verkligen gäller? Ja, det kan man undra med tanke på vad som just hänt i Stockholm.

Där har s reagerat negativt på förslaget att bygga en spårvagnslinje i Stockholm från västra delen av Kungsholmen till Ropsten på Östermalm. Det är märkligt eftersom det handlar om en välbehövlig, rejäl förlängning av den nuvarande "Djurgårdslinjen". Sossarna i landstinget skriver att moderaterna prioriterar helt fel när de går så hårt ut med spårvagnar i innerstan.

Reaktionen är märklig bland annat därför att socialdemokraterna 2005 var med och röstade igenom miljöpartiets motion om att bygga spår just på den aktuella sträckan.

Men historiskt har sossarna i Stockholm varit tvehågsna till spårtrafik. På 1960-talet avskaffade de spårvagnarna i innerstan och de var i första skedet emot utbyggnaden av tvärbanan, den s.k. snabbspårvägen som blev en succé.

När s under mandatperioden 2002-06 ledde landstinget byggdes det inte ett enda nya spår i stockholmsregionen. Det var med nöd och näppe mp fick deras stöd för den nämnda spårmotionen.

Det hedrar allianspartierna att de nu sätter fart på spårutbyggnaden. Den första vändningen till det bättre kom när de i Stockholms läns landsting röstade igenom mp-motionen om spårbilar som sossarna inte ställde upp på. En spårbilsbana planeras nu i Södertälje.

Nu är förhoppningen att det blir en nystart på utbyggnaden av tvärbanan så att det blir får en ring av spår runt och genom Stockholms innerstad.

Kommer socialdemokraterna att vara med på tåget?


Om författaren

Författare:
Åke Askensten

Om artikeln

Publicerad: 05 jun 2008 22:07

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: