sourze.se

Ex-ministern borde skämmas

Det sitter förvånansvärt många hycklare i Sveriges riksdag - och i flygplan. Partiernas gruppledare borde behovspröva deras flygande.

Pinsamt många riksdagsledamöter förstår inte att de måste vara föredömen om medborgarna verkligen ska ändra sina resvanor och bidra till ett hållbart samhälle.

Aftonbladets kartläggning visar vilka riksdagsledamöter som har för vana att flyga mellan Stockholm och tågstäder som Göteborg, Lund, Malmö och Sundsvall.

En värsting är förre folkhälsoministern Morgan Johansson, socialdemokrat. Tidigare har han sagt att vi måste åka mer tåg och mindre använda bil och flyg. Han flyger mellan Stockholm och Sturup och tar taxi de tre milen mellan flygplatsen och bostaden som ligger nära tågstationen i Lund. En ministervana, tror han. Under januari-mars har han flugit 26 gånger fram och tillbaka till Stockholm.

En annan ledamot som borde skämmas är Johanssons partikamrat Claes-Göran Brundin. Han har 24 flygresor mellan Stockholm och Göteborg på tre månader. Själv säger att han väljer det som är bäst för honom - och lägger på luren.

Detta är några exempel. Många andra riksdagsledamöter har också gjort 24 flygresor januari-mars mellan Stockholm och Göteborg, Lund, Malmö, Sundsvall.

Dessa politiker borde i ärlighetens namn sluta att prata om behovet av bättre miljö och minskade utsläpp av växthusgaser. Och eftersom de själva inte begriper bättre borde deras gruppledare sätta stopp för deras onödiga flygresande.

Heder åt Aftonbladet som har avslöjat ett antal folkvalda hycklare.


Om författaren

Författare:
Åke Askensten

Om artikeln

Publicerad: 21 maj 2008 20:56

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: